Indrukwekkende herdenking slachtoffers Oost-Azië in Park Eekhout

Park Eekhout was vandaag (zondag) het decor van een herdenking van alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

Burgemeester Peter Snijders en loco-commissaris van de Koning Bert Boerman legden een krans bij het monument namens het openbaar bestuur, gevolgd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en de Parkschool die het monument heeft geadopteerd. De kransen en bloemen werden aangereikt door enkele Ambassadeurs van de Vrijheid Junior.

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen

Trompettist Arjan Kuiperij van Koperensemble Excelsior blaast het signaal Taptoe. Sprekers waren schrijfster Aca Siwabessy Stoffels en commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. De plechtigheid werd muzikaal ondersteund door kinderkoor Burung Bebas (Vrije vogel) onder leiding van Mariëtte Bastiaansen. Stadsdichter Sarah Lucassen droeg een voor de gelegenheid geschreven gedicht voor.

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 76 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking werd 31 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout.

Foto: Frank van Hienen
Back to top button