Inwoners Zwolle krijgen jodiumtabletten

Inwoners van Zwolle krijgen tussen 10 en 25 oktober jodiumtabletten, omdat de stad binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor (Emsland, Dui.) ligt. Het gaat om huishoudens met kinderen tot 18 jaar.

In de week van 2 oktober ontvangen 1,2 miljoen huishoudens in Nederland die wonen binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor een kaart in de brievenbus. Op de kaart wordt aangekondigd dat mensen op dat adres tussen 10 en 25 oktober een doosje jodiumtabletten ontvangen die ze goed moeten bewaren.

Richtlijnen
Sinds 1987 heeft de Nederlandse overheid al een landelijke voorraad met jodiumtabletten, die liggen voor een groot deel centraal opgeslagen. Met het beschikbaar stellen van de jodiumtabletten onder de risicogroepen volgt Nederland de richtlijnen van het Internationaal Atoom en Energie Agentschap. Het advies is om de distributie van jodiumtabletten voor te bereiden in een straal tot 100 kilometer van een kernreactor.

Aan huis verspreiden
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten een deel van deze voorraad aan huis te verspreiden. Jodiumtabletten zijn dan direct bij de hand ten tijde van een kernongeval. Dat scheelt de hulpdiensten kostbare tijd. De maatregel is niet gericht op een specifieke dreiging. Het kabinet acht de kans op een nucleair ongeval net zo klein als voorheen.

Schildklier
De tabletten worden gestuurd aan mensen tot en met 40 jaar die binnen de 0 tot 20 kilometer van een kernreactor wonen. En huishoudens met kinderen tot 18 jaar die binnen de 20 tot 100 kilometer van een kernreactor wonen. Het verschil heeft te maken met de afstand van de kernreactor, de leeftijd en de werking van de schildklier. Hoe verder van de kernreactor hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium. En hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium.

Zwangere vrouwen
Zwangere vrouwen van alle leeftijden kunnen vanaf  9 oktober 2017 jodiumtabletten kopen bij apotheken en drogisterijen (adviesprijs € 2,95), zij behoren ook tot de doelgroep. Zij kunnen bij een kernongeval tabletten innemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Zij krijgen hierover informatie in de folder Zwanger die ze ontvangen bij hun eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Ook mensen die niet tot de risicogroep behoren maar graag tabletten in huis willen hebben, kunnen die kopen bij apotheek of drogist.

Alleen bescherming bij radioactief jodium
De tabletten bieden alleen bescherming tegen opname van radioactief jodium door de schildklier, niet tegen andere radioactieve stoffen die vrij kunnen komen. Ze zijn dan ook een aanvulling op andere mogelijke maatregelen zoals schuilen of evacueren als een kernongeval plaatsvindt.

Voor meer informatie kijk op: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.

[advpoll id=”61″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button