donderdag , 30 maart 2023
Isala Zwolle

Isala kampt met tekort aan spermadonoren

Isala heeft te weinig spermadonoren. De 10 tot 15 actieve donoren die het ziekenhuis nu heeft, zijn te weinig om aan de vraag te voldoen. Daarom begint er deze week een nieuwe wervingscampagne.

Volgens Isala is het nodig om extra spermadonoren te werven. ‘Isala Fertiliteitscentrum heeft tussen de 15 en 20 actieve donoren. Donoren willen graag iets voor een ander doen. Of ze hebben in hun eigen omgeving iets meegemaakt waardoor ze donor zijn geworden. We leren steeds meer over onvruchtbaarheid en hierdoor komen er meer behandelmogelijkheden. Maar toch blijft voor een aantal paren maar één mogelijkheid over om een kind te kunnen krijgen en dat is dankzij spermadonatie’, vertelt Max Curfs, klinisch embryoloog van het Isala Fertiliteitscentrum.

Enige mogelijkheid
​Ongeveer 1 op de 6 vrouwen krijgt te maken met een periode van een onvervulde kinderwens. De oorzaak ligt in ongeveer 30% van de gevallen bij de vrouw, 30% bij de man en 10% bij beiden. Bij 30% wordt geen verklaring gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap. Voor een aantal van deze paren is kunstmatige inseminatie met donorsperma de enige mogelijkheid om hun kinderwens te vervullen. Ook lesbische en alleenstaande vrouwen doen een beroep op donorsperma.

Meer info bij Isala.