Jongens uit Eritrea veroordeeld voor verkrachting in Zwolle

Voor het verkrachten van een vrouw in Zwolle zijn 3 jongens uit Eritrea van (toen) 16, 17 en 18 jaar veroordeeld tot celstraf en jeugddetentie. Een vierde verdachte van 18 jaar, ook uit Eritrea, is vrijgesproken van medeplichtigheid aan de verkrachting. Hij en de vrouw hadden vrijwillig seks. De rechtbank vindt niet bewezen dat hij wist dat zijn vrienden de vrouw zouden dwingen tot seks.

De vrouw was met de vrijgesproken verdachte naar zijn huis gegaan en had vrijwillig seks met hem. In de woning waren ook de drie andere jongens aanwezig, bekenden van hem. Op een gegeven moment zijn zij de slaapkamer ingegaan. Zij omringden de vrouw, pakten haar vast en wilden – tegen haar zin – seks met haar. Uiteindelijk heeft zij tegen haar wil seksuele handelingen van de 16-jarige moeten ondergaan.

Celstraf van 24 maanden
De rechtbank veroordeelt de jongens van (toen) 16 en 17 jaar tot een jeugddetentie van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden zoals toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering. De 18-jarige is veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden. Daarnaast moeten zij een schadevergoeding betalen van 5.000 euro.

Lusten
De mogelijke verklaring voor de verkrachting is dat de verdachten zich lieten meeslepen in hun lusten en compleet voorbij zijn gegaan aan de belangen van het slachtoffer. Dat is dan echter hoogstens te zien als mogelijke verklaring en zeker niet als excuus. De rechtbank vindt het volstrekt onaanvaardbaar dat ondanks duidelijke verbale en fysieke weerstand van de vrouw seksueel bij haar is binnengedrongen.

Zie hier de uitspraken in de vier zaken.

Back to top button