Sterrenchef Jonnie Boer overleden aan longembolie – hoe gevaarlijk is deze aandoening?

Vandaag is Nederland opgeschrikt door het onverwachte overlijden van topchef Jonnie Boer, mede-eigenaar van het driesterrenrestaurant De Librije. Volgens een woordvoerder is de doodsoorzaak een vermoedelijke longembolie. Maar wat is een longembolie precies, en waarom is het zo gevaarlijk?​

Wat is een longembolie?

Een longembolie ontstaat wanneer een bloedprop (meestal afkomstig uit een been of bekken) losraakt en via de bloedbaan in de longslagader terechtkomt. Daar blokkeert het de bloedtoevoer naar een deel van de long, waardoor dat deel geen zuurstof meer krijgt. Dit kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en zelfs tot de dood.​

Symptomen en risico’s

De symptomen van een longembolie kunnen plotseling optreden en variëren van kortademigheid, pijn op de borst, hoesten (soms met bloed), tot flauwvallen of een verhoogde hartslag. In ernstige gevallen kan een longembolie leiden tot een hartstilstand. Zonder snelle medische behandeling is de aandoening levensbedreigend.​

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 10.000 tot 25.000 mensen een longembolie. Volgens de Trombosestichting overlijden er dagelijks gemiddeld drie mensen aan de gevolgen ervan, waarmee het na een hartinfarct en beroerte de meest dodelijke cardiovasculaire aandoening is .​

Een groot verlies voor Zwolle en de gastronomie

Jonnie Boer was niet alleen een culinair icoon, maar ook een trotse Zwollenaar die de stad internationaal op de kaart zette. Zijn plotselinge overlijden herinnert ons aan de ernst van een longembolie en het belang van tijdige herkenning en behandeling. Zwolle rouwt om het verlies van een groot chef en een inspirerend mens.​
1Zwolle

Back to top button