Kabinet: alle samenkomsten tot 1 juni verboden

Het kabinet gaat nieuwe maatregelen opleggen. Een daarvan is dat een samenkomst van drie of meer mensen, die niet uit een gezin komen en geen anderhalve meter afstand houdt, verboden is. Fikse boetes kunnen gegeven worden die kunnen oplopen tot 4000 euro voor bedrijven en 400 euro voor particulieren. Kinderen mogen nog wel met elkaar buiten spelen.

Het kabinet geeft de burgemeesters in Nederland de mogelijkheid om streng te handhaven. Wie zich niet houdt aan de regels kan een fikse boete tegemoet zien. Alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Kinderen mogen nog wel samenspelen, maar minister van Justitie Ferd Grapperhaus benadrukte dat de ouders wel met gezond verstand te werk moeten gaan. Ook markten mogen blijven doorgaan, omdat die horen tot de voedselketen.

Rutte ziet een totale lockdown nog niet zitten. ‘Want dat ga je tegen gezonde mensen zeggen dat ze geen frisse neus meer mogen halen’, zei hij.

Scholen
Over de scholen werd geen duidelijkheid gegeven. Daar gaat op 6 april opnieuw over worden besloten.

Thuisisolatie
Ook de maatregelen over thuisisolatie worden aangescherpt. Als een lid van het gezin koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven.

Asociaal
Het kabinet was getergd over de beelden die ze dit weekend zagen met overvolle stranden en drukke parkeerplaatsen. Rutte: ‘Mijn verstand staat stil bij de overvolle stranden van de afgelopen dagen. het is asociaal’, zei hij.

Alle maatregelen op een rijtje:

– Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

– Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

– Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.

– Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

– Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

РCasino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

– Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.

– Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

– Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

– De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Back to top button