Kees Smits is nieuwe Stadsdichter van Zwolle


Kees Smits is de nieuwe Stadsdichter van Zwolle. Op de landelijke Gedichtendag werd de nieuwe poëet vanavond (donderdag) bekendgemaakt tijdens de Avond van de Poëzie, georganiseerd door Zwolle Zien en Stadkamer.
Smits heeft zin in zijn nieuwe functie. ‘Vanaf mijn vroege jeugd ben ik al met taal en expressie bezig. In Zwolle liggen voor een dichter de thema’s voor het oprapen. Bijzondere en alledaagse gebeurtenissen. Bekende en achteraf gelegen locaties. Mensen met allerlei verschillende drijfveren.’
Vanaf nu kan iedereen die een evenement organiseert in Zwolle de Stadsdichter uitnodigen om een passend gedicht voor te dragen. Smits is zelf ook gemeentelid van de Plantagekerk en schreef daar ook al eens gedichten voor.
Greijdanus
Cornelis Franciscus (Kees) Smits werd geboren in het schildersdorp Laren (NH). Zijn schooltijd bracht hij door in Groningen. Hij volgde de opleiding docent Nederlands en werd benoemd aan de Gereformeerde Scholengemeenschap Greijdanus te Zwolle. Daar schoolde hij zich later om tot docent dramatische expressie. Momenteel draagt hij verantwoordelijkheid voor lessen drama in 18 klassen in de onderbouw. Daarnaast is hij cultuurcoördinator. Al meer dan 15 jaar levert hij een bijdrage aan de jaarlijkse theatervoorstelling van zijn school in Schouwburg Odeon.
Selectie
Kees Smits werd geselecteerd uit een groep van 10 sollicitanten. Met 3 van hen voerde het team van Zwolle Zien en Stadkamer sollicitatiegesprekken. ‘Daarbij letten we op de poëtische kwaliteit en vaardigheden van de dichter’, vertelt Trijntje Gosker (Zwols Dichterscollectief). ‘Ook hielden we in de gaten of de dichter een breed publiek zou kunnen aanspreken in de stad’, aldus Gerdien Rots (initiatiefnemer van Zwolle Zien en fractievoorzitter van de ChristenUnie).
[divider]
Het eerste gedicht van Stadsdichter Kees Smits, voorgedragen tijdens de Zwolse Avond van de Poëzie:
Aftrapact
Applaus klinkt op bij aftrapact.
Best raar als je bedenkt dat bij
lanceren mensen opwaarts gaan.
Daar is de roem, vaak het gevlij.
Maar dit wil ik: van hoogtes af
de vloer op tussen burgers in.
Een stad zo vol cultuur en kunst,
van mantelzorg, verbindingszin.
Dit Zwolle wil een werkstad zijn
waarin je samen doet, geniet
van markten, stegen en een plein
waar je zo graag een ander ziet.
Applaus voor Zwolle Zien, Gerdien,
de jury die zo prettig was.
Handklap voor haar, Marieke, zij
gaf stof, veel stof per dichtaanwas.
Verwacht een spiegel, soms een vers
dat lachen doet of dieper gaat.
Laat mij met u de taal aangaan
alsof ik Zwolsblauw met u praat.