Keihard oordeel Onderwijsinspectie over Lassus Campus

De vmbo-gt en havo-afdelingen van de Lassus Campus in Zwolle hebben een onvoldoende gekregen van de Onderwijsinspectie. Na het laatste onderzoek in november 2024 concludeert de inspectie dat fundamentele aspecten van het onderwijsproces niet op orde zijn. De school, onderdeel van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ), moet binnen een jaar concrete verbeteringen laten zien. Tegelijk erkent de schoolleiding de kritiek en stelt dat al wordt gewerkt aan herstelmaatregelen.

Inspectie: tekortkomingen in didactiek en kwaliteitszorg

De inspectie beoordeelde de onderwijskwaliteit van de Lassus Campus als Onvoldoende. De belangrijkste knelpunten liggen bij:

  • Pedagogisch-didactisch handelen: Leraren slagen er onvoldoende in om leerlingen actief bij de lessen te betrekken. In veel klassen ontbreekt effectief klassenmanagement. Differentiatie naar niveau of leerbehoefte van leerlingen is beperkt zichtbaar. Hierdoor ontstaat lesuitval, verlies van effectieve onderwijstijd en onvoldoende leerresultaat.

  • Kwaliteitscultuur en sturing: De school mist een goed functionerend systeem van kwaliteitszorg. Beleidsdoelen worden niet systematisch geëvalueerd en er wordt nauwelijks bijgestuurd op basis van data of feedback. Volgens de inspectie benut de school opgehaalde informatie niet adequaat om het onderwijs te verbeteren.

  • Evaluatie en verantwoording: Er is sprake van gebrekkige monitoring en onvoldoende gerichte verbeteracties. Dit leidt tot een situatie waarin leerlingen weinig merken van eventuele interventies of aanpassingen.

Basisvaardigheden onvoldoende afgestemd

Ook het onderwijs in de basisvaardigheden Nederlands, rekenen-wiskunde en burgerschap voldoet niet aan de wettelijke eisen. De school beschikt niet over een doelgericht en samenhangend aanbod voor burgerschapsonderwijs. Daarnaast is het lesaanbod onvoldoende afgestemd op de kenmerken van de leerlingpopulatie. Voor leerlingen met taalachterstanden – waaronder veel NT2-leerlingen – ontbreekt een effectieve aanpak. Hoewel de school gestart is met het afnemen van genormeerde toetsen om achterstanden beter in kaart te brengen, is dit proces nog pril. Ook de zogenoemde TAS-uren (tijd voor begeleiding) worden niet optimaal benut: niet alle leerlingen ontvangen tijdens deze uren de ondersteuning die ze nodig hebben.

Wel positieve punten

De inspectie signaleert ook positieve elementen. Zo ervaren leerlingen en medewerkers de sfeer op school als veilig en prettig. De sociale veiligheid wordt als voldoende beoordeeld. Daarnaast zijn de leerresultaten – ondanks zorgen over het bovenbouwsucces – over het geheel genomen voldoende. Vooral in de onderbouw ligt de doorstroom boven het landelijk gemiddelde. De school beschikt bovendien over een duidelijke onderwijsvisie en betrokken medewerkers.

Vervolgtoezicht in 2025

De inspectie heeft vastgesteld dat het bestuur van OOZ binnen één jaar alle herstelopdrachten moet uitvoeren. Dit betreft onder andere het verbeteren van pedagogisch-didactisch handelen, het opzetten van een functionerend kwaliteitszorgsysteem en het aanbieden van afgestemd onderwijs in de basisvaardigheden. In november 2025 volgt een herstelonderzoek. Indien de situatie dan nog onvoldoende is, kan de inspectie overgaan tot intensiever toezicht.

Samenvattend

De Lassus Campus staat voor een duidelijke opgave: binnen één jaar moet het onderwijs voldoen aan de wettelijke eisen. De tekortkomingen zijn serieus en raken de kern van goed onderwijs: effectieve lessen, zicht op ontwikkeling en een cultuur van kwaliteit en verbetering. Of de ingezette verbetermaatregelen voldoende effect sorteren, zal blijken bij het herstelonderzoek in 2025.

Back to top button