Kinderen kunnen nu met de auto naar operatie in Isala

Vanaf nu kunnen kinderen met een kleine, elektrische auto naar de operatiekamer rijden in Isala Zwolle. Het ritje van de voorbereidingsruimte naar de operatiekamer geeft een kind wat regie terug in een vreemde omgeving. Nissan-dealer Aben en van de Schelde droeg hier graag een steentje aan bij en schonk de auto.

Verpleegkundige Bert Manting werkt op de voorbereidingsruimte van de operatiekamers. Hij zag kinderen op het OK-complex met gespannen gezichten: ‘Een operatie is voor een kind een hele happening: vreemde mensen, mondkapjes, rare geur, plakkers op je lichaam. Je moet het allemaal maar laten gebeuren. Zou het voor een kind niet fijn zijn als hij zelf wat regie terugkrijgt? Dan ben je vijf jaar en mag je ineens zelf autorijden! Het is een mooie vorm van angstreductie’.

Eén auto
Bert: ‘De verpleegkundige op de voorbereidingsruimte van de OK schat in of het verantwoord is een kind in de auto te laten rijden. Hij let dan bijvoorbeeld op de gezondheid van het kind en of het kind in de auto past. De auto is geschikt voor kinderen van ca. 4 tot 9 jaar. We hebben nu één auto. De auto zal zo’n 1 tot 2 ritjes per dag maken. Bij meer kinderen tegelijkertijd proberen we het handig te plannen en anders beslist de verpleegkundige. Dus we kunnen de autorit helaas niet aan alle kinderen van tevoren beloven’.

Veiligheid
De OK-medewerker die het kind begeleidt kan de besturing van de auto op afstand overnemen, zodat er geen brokken worden gemaakt. Ook is de elektrische auto uitvoerig gekeurd. Bert: ‘Het is leuk en goed, maar veiligheid op het OK-complex gaat altijd voor’.

Back to top button