woensdag , 1 februari 2023
Centrum Zwolle

Kleine overwinning voor tegenstanders ZwolleFonds

Een paar weken voordat de ‘verkiezing’ voor het ZwolleFonds, een verplichte belasting voor ondernemers in de binnenstad, begint hebben tegenstanders na een jaar wachten een reactie van de gemeente gehad op hun WOB-verzoek.

Nog een paar weken en dan barst de ‘verkiezing’ voor een ZwolleFonds los. Tegenstanders van de verplichte belasting voor ondernemers in de binnenstad hadden op 3 september 2015 al een WOB-verzoek (wet openbaarheid bestuur) ingediend om – net als de voorstanders – adressen te krijgen van alle ondernemers die in de binnenstad moeten stemmen. Dat verzoek is altijd op de plank blijven liggen. Heel toevallig hebben de tegenstanders vandaag – net voor de verkiezing – te horen gekregen dat hun WOB-verzoek is gehonoreerd.
De opponenten van het ZwolleFonds hebben nu amper een paar weken de tijd om zich te verenigen en gebruik te maken van het adressenbestand. Dat terwijl de voorstanders al op koers liggen.

Maffiapraktijken
De verkiezing is nu al veelbesproken, vooral de dubieuze manier van het verspreiden van stembiljetten. Voorstanders van het ZwolleFonds zullen namelijk zélf alle stembiljetten persoonlijk komen brengen bij álle ondernemers. Ook zullen de voorstanders terugkeren naar de ondernemers om de stembiljetten weer in ontvangst te nemen. Er is geen enkele onafhankelijke controle bij het aanbieden en ophalen van de stembiljetten. Ook zal er een folder van de gemeente (óók voorstander van het fonds) in de envelop worden bijgevoegd met ‘objectieve’ informatie.

Eerder vergeleek Henk Fakkert de procedure al met die van de maffia in Zuid-Italië.