Koninklijke onderscheiding voor Zwollenaar Teun Bouwhuis

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle reikte maandag 7 september de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Zwollenaar Teun Bouwhuis. Dat gebeurde bij zijn afscheid als voorzitter van de Halve Marathon Zwolle.

Teun Bouwhuis is een betrokken bruggenbouwer en ambassadeur van de stad die zich op meerdere terreinen voor de samenleving inzet. Zijn verdiensten op sociaal-maatschappelijk gebied voor mensen met een beperking zijn groot en hebben een regionale impact en uitstraling. Daarnaast is hij de grondlegger van enkele belangrijke sportevenementen in Zwolle, zoals de Salverda Berkumloop en in het bijzonder de toonaangevende Halve Marathon, waar zich wereldwijd jaarlijks duizenden mensen voor ‘opmaken’ en die Zwolle internationaal stevig op de kaart heeft gezet.

Allure
Al in 1999 had hij plannen voor een atletiekevenement in Zwolle. Daarbij stond hem helder voor ogen dat het een (inter)nationaal evenement met allure moest worden met  een sterk en breed deelnemersveld. Iedereen moest volwaardig mee kunnen doen: jong en oud, ervaren lopers en beginners, mensen met een  beperking. Ook hier maakt hij zich sterk voor een inclusieve samenleving. In 20 jaar tijd is dit verbindende evenement niet meer weg te denken uit de Zwolse samenleving en het internationale hardloopcircuit. Teun Bouwhuis draagt het voorzitterschap over aan Johan Nieuwland.

Arbeidsmarkt
Na zijn pensioen was hij medeoprichter van De Herfte Beheer BV. Daarvoor werd een voormalige kwekerij herontwikkeld. Het is de basis voor de Stichting Meedoen in het Groen en een aansprekend voorbeeld van sociaal- maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen. De ‘social impact hub’ huisvest acht bedrijven/initiatieven voor volwassenen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en kinderen die geen plek hebben binnen het regulier onderwijs. Inmiddels hebben circa 150 mensen er een ‘thuis’ gevonden.

Teun Bouwhuis ontving in 2009 de Erepenning van Zwolle.

Back to top button