Koopwoning Zwolle wordt onbereikbaar voor huishoudens met smalle beurs

De woningmarkt van Zwolle wordt steeds onbereikbaarder voor huishoudens met een kleine beurs. Slechts circa een op de vijf aangeboden woningen heeft een lagere vraagprijs dan € 250.000. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2020 van Rodenburg Makelaars

Voor (beneden-)modale huishoudens is het merendeel van het woningaanbod van Zwolle niet financierbaar. Het opdrogen van het aanbod in dit goedkopere segment kan verklaard worden door de stijging van het algemene prijspeil in Zwolle. Veel woningen die voorheen in het segment onder de € 250.000 vielen, zijn door de forse prijsstijgingen in een hoger segment terechtgekomen. In het afgelopen jaar is een vierkante meter woonruimte 8% duurder geworden, waardoor de gemiddelde meterprijs in het eerste kwartaal € 2.750 bedraagt.

400 verkochte woningen
De verkoopdynamiek op de woningmarkt van de gemeente Zwolle zwakt al sinds eind 2018 af. Gedurende 2019 worden aanzienlijk lagere verkoopniveaus bereikt dan in de voorgaande jaren. In het eerste kwartaal van 2020 stabiliseren de verkopen. Met ruim 400 verkochte woningen wordt in het afgelopen kwartaal nagenoeg hetzelfde niveau bereikt als gemiddeld in 2019.

Utrechters komen naar Zwolle
Het merendeel van de verkopen wordt gerealiseerd door huishoudens die al uit Zwolle komen: ruim twee op de drie huizenkopers. Het hoge prijzen en het beperkte aanbod in Randstedelijke gemeenten is de oorzaak voor de toestroom vanuit onder andere Utrecht en Amsterdam. Utrechtse huishoudens waren in 2019 de belangrijkste doelgroep voor koopwoningen in Zwolle, na huishoudens uit de gemeente zelf. De omvang van deze groep moet echter niet overdreven worden, huishoudens uit Utrecht betrekken slechts iets meer dan twee op de honderd verkochte woningen. Amsterdamse huishoudens zijn daarnaast nog eens verantwoordelijk voor minder dan twee op de honderd verkochte woningen.

16% minder woningen aangeboden in Zwolle
Deze instroom richting Zwolle zal naar verwachting in 2020 afzwakken, het beschikbare aanbod neemt voortdurend af in Zwolle. Vergeleken met een jaar geleden worden 16% minder woningen aangeboden, resulterend in een totaal aanbod van nog geen 220 woningen. Woningzoekers worden daardoor geconfronteerd met een afnemende keuzeruimte.

 

Back to top button