Koopzondagen in Zwolle al vanaf 1 augustus

Zwolle mag vanaf 1 augustus de koopzondagen vrijgeven. Ondernemers mogen dan zelf bepalen of en vanaf hoe laat zij hun winkels zullen openen. Een voorstel van het CDA voor regelgeving dat de deuren alleen vanaf 12.00 uur open mogen, sneuvelde maandag in de gemeenteraad.

In het coalitieakkoord van de ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en de VVD werd eerder al gezegd dat een voorstel van ondernemersvereniging CityCentrum leidend zal zijn. Die kwam al snel, na onderzoek bij de achterban, met de opvatting dat aan de ondernemers zelf moet worden overgelaten wanneer men open en dicht wil zijn. Bovendien wil CityCentrum bij de openstelling in het weekend (op zaterdag en zondag) in de binnenstad zoveel mogelijk de samenwerking zoeken en een combinatie vinden met activiteiten/evenementen en cultuur (gezamenlijk programma).

Geen regulering meer
Om daadwerkelijk uitvoering te kunnen geven aan het advies van CityCentrum, kiest het college voor een wijziging van de Zwolse winkeltijdenverordening zodanig dat er geen sprake meer is van regulering in aantallen en openingstijden. In de nieuwe verordening – per 1 augustus van kracht – kiest het college er voor om de bepalingen ten aanzien van de opening van winkels op zon- en feestdagen niet meer op te nemen zodat in principe voor de ondernemer de mogelijkheid wordt geboden om zelf te bepalen wanneer men open (en dicht) wil zijn.

ChristenUnie
Voor de ChristenUnie – die de strijd over de koopzondag bij de onderhandelingen heeft verloren – was het een gevoelig verlies. Fractievoorzitter Gerdien Rots: ‘Het vrijgeven van de winkeltijden is een forse onomkeerbare stap in de voortgaande economisering en indivudualisering waarin collectieve waarden steeds meer onder druk komen te staan.’

Back to top button