Kopers cocaïne krijgen vandaag sms van politie Zwolle

Ruim 250 kopers van cocaïne ontvangen vandaag een sms-bericht van de politie. De telefoonnummers stonden in telefoons van coke-dealers in Zwolle. In de sms staat een link naar een website waar de afnemers hulp kunnen zoeken om te stoppen met hun verslaving. Het is de tweede keer dat een dergelijke sms naar kopers van cocaïne wordt gestuurd.

Op de website www.stopsos.nl staan verhalen van Zwollenaren die met succes van hun verslaving zijn afgekomen. Daarnaast is er een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen waar gebruikers naar toe kunnen gaan om aan hun verslaving te werken.

Privacy
Begin 2021 werd voor het eerst een sms gestuurd naar kopers van cocaïne. Vanwege privacy is het niet bekend hoeveel ontvangers van de SMS daadwerkelijk hulp hebben gezocht. Uit het bezoek aan de website is het volgende af te leiden (de cijfers zijn niet te herleiden naar personen):

  • Vanuit de sms zijn 350 personen naar de homepage gegaan.
  • 70 klikten door naar de pagina’s voor hulpverlening.
  • 8 personen hebben direct vanaf de site met één van de hulpverleners gebeld.
  • 100 bezoekers klikten door naar de 12 stappen / zelfhulpgroepen.
  • Cocaïne Anonymus (één van de zelfhulpgroepen) geeft aan dat er een sterke toename in WhatsApp-vragen was direct na de sms-actie.
  • Vanaf de start van de actie zijn er tot nu 3000 unieke bezoekers.

Dealers
De telefoonnummers van de gebruikers komen uit telefoons van dealers die in beslag zijn genomen tijdens politieonderzoek.  De zaaksofficier van het OM Oost-Nederland gaf toestemming voor het gebruik van de nummers voor deze actie. De actie maakt onderdeel uit van een samenwerking van de gemeente Zwolle, RIEC Oost-Nederland, OM Oost-Nederland en Politie Oost-Nederland.

Back to top button