‘Kosten voor ophalen gedumpt afval stijgen fors in Zwolle’

Het massaal dumpen van afvalzakken in Zwolle zal juist extra geld gaan kosten. Dat zegt SP-fractievoorzitter Brammert Geerling. Bij zijn partij zijn sinds de invoering op 1 januari al 167 meldingen van afval-overlast binnen gekomen, gemiddeld 14 per dat.

Volgens Geerling werkt het beleid van D66-wethouder Paul Guldemond averechts. ‘Er komen veel meldingen over dumping binnen. Dus de opruimkosten zullen flink stijgen. Het aantal kilo’s restafval dat inwoners naar de containers brengen zal vast dalen, maar de stad wordt er een stuk viezer van en het is een stuk duurder zo.’

Kerstbomen, matrassen en planken
Al kort na de invoering van Diftar in Zwolle, op 1 januari, lagen de ondergrondse containers bezaaid met gedumpt afval. Volgens een woordvoerder van de gemeente zou het vooral gaan om vuurwerkafval. Dat blijkt niet zo te zijn. Ook kerstbomen, planken, matrassen, koelkasten liggen verspreid naast de zakken met gedumpt restafval.


Vooral alleenstaanden roeren zich, zegt de SP. Dat is niet zo vreemd, want juist die groep Zwollenaren worden het hardst getroffen. Waar de Zwolse politie eerder beloofde dat iedereen in Zwolle kan besparen als zij hun afval goed scheiden, is dat voor alleenstaanden in de stad onmogelijk. Zij kunnen één zak restafval per jaar weggooien, anders zijn ze al meer geld kwijt dan voor de invoering van Diftar. Het CDA in Zwolle, nu collegepartij, had zelfs in haar verkiezingsprogramma staan dat dat niet het geval kan zijn.

Back to top button