Kunst verfraait kap over nieuw busstation Zwolle

Met hun eigentijdse kunst op de kap van het nieuwe busstation aan de Hanzelaan voegen drie Zwolse kunstenaars – Melle Mijnhardt, Tamme de Boer en Stefan Alberts – een extra dimensie toe aan het nieuwe busstation en het omliggende gebied.  De kap van 70 x 13 meter biedt vanaf 17 februari 2019 een droge  plek voor de reizigers op het nieuwe Zwolse busstation.

De kunstuiting toont bekende en minder bekende plekken in de stad en in de wijken van Zwolle. Niet alleen de geijkte gebouwen en monumenten. Stefan Alberts: ‘We waren het al snel met elkaar eens dat het een kunstwerk over Zwolle moest worden, waarbij we niet teveel de gebruikelijke clichés afbeelden. We wilden vooral de nadruk leggen op plekjes en gebouwen die niet alom bekend zijn, maar wel heel mooi of bijzonder. En die de Zwollenaren daardoor wel herkennen’. Melle Mijnhardt: ‘De verstopte gebouwen, een kunstwerk in een park en ook plekken die in Zwolle een begrip zijn zoals Stroomberg of een brugwachtershuisje, waar een toerist geen weet van heeft, maar de echte Zwollenaar wel. Plekken van betekenis voor de inwoners van Zwolle.’ Tamme de Boer: ‘Ter inspiratie hebben we een paar keer gezamenlijk door de stad gefietst en heel veel foto’s genomen. Persoonlijk heb ik daarnaast ook veel inspiratie gehaald uit de buitengebieden van Zwolle, door te wandelen in het bos en te zwemmen in het Zwarte Water en de IJssel.’

1.800 busritten
Het nieuwe busstation aan de Hanzelaan heeft een eilandperron met 19 haltes en twee grote uitstaphaltes. Deze uitstaphaltes kunnen ook als dubbele instaphaltes gebruikt worden. De haltes zijn van verschillende lengtes zodat er genoeg plek is voor standaardbussen én voor langere bussen. Vanaf 17 februari 2019 vertrekken er dagelijks 1.800 busritten van het nieuwe busstation: 1.200 via de nieuwe busbrug en 600 via de Hanzelaan.

Back to top button