Kunstenaar ‘Geheugentheater’ moet 3 ton terugbetalen

Ben Raaijman
Kunstenaar Ben Raaijman

Kunstenaar Ben Raaijman moet de gemeente Zwolle 272.892,00 euro terugbetalen, omdat hij het kunstwerk Geheugentheater in Stadshagen niet heeft voltooid.

Raaijman en de gemeente Zwolle liggen al jaren met elkaar overhoop wegens het onvoltooide project in Stadshagen. Nu heeft de rechtbank uiteindelijk geoordeeld dat de kunstenaar een bedrag moet terugbetalen van 272.892,00 euro, vermeerderd met proceskosten. Raaijman heeft eerder al laten weten dat hij dat geld niet heeft en persoonlijk failliet zal worden verklaard als het tot deze uitspraak zou komen.

Persoonlijke problemen
Raaijman had de opdracht van de gemeente Zwolle aanvaard om in Stadshagen een kunstproject te maken. Maar uiteindelijk – door persoonlijke problemen volgens de kunstenaar – heeft hij het ‘Geheugentheater’ nooit kunnen voltooien, terwijl hij al wel het geld had geïncasseerd. De politiek in Zwolle reageerde woedend op het gedrag van Raaijman. De VVD wil zelfs dat de kunstenaar uit Hoogwoud (Noord-Holland) gratis werk in Zwolle gaat doen als hij het geld niet kan terugbetalen.

Back to top button