zaterdag , 2 december 2023
Impressie van het startpunt van de kunstroute in Zwolle.

Kunstroute Zwolle wordt magische wereld (van 6 ton)

Studio Ram Katzir en Hertog Nadler hebben het beste plan gemaakt voor de kunstroute van het station naar de Zwolse binnenstad. De kunstenaars mogen van burgemeester en wethouders hun voorstel nu verder uitwerken tot een definitief ontwerp. Daaruit moet duidelijk worden of het plan daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Met dat besluit volgen B en W het voorstel van de adviescommissie beeldende kunst. Er wordt zes ton beschikbaar gesteld voor het project.

In maart 2014 werden uit de honderd inzendingen die waren binnengekomen drie voorstellen geselecteerd. Naast Studio Ram Katzir en Hertog Nadler waren dat de combinatie Observatorium-Milou van Ham- Moniek Driesse en Wiseguys Urban Art Projects in samenwerking met Fernando Sánchez Castillo.
De drie plannen zijn gepresenteerd aan een klankbordgroep van bewoners en instellingen en daarna beoordeeld door de commissie beeldende kunst. Die oordeelde dat het voorstel van Ram Katzir en Hertog Nadler het best voldoet aan de opdracht en Zwolle kunst mee geeft aan een nieuwe generatie.

Zwolse accenten
De gemeenteraad vroeg vorig jaar om de nieuwe reizigerstunnel onder het station te voorzien van Zwolse accenten en te verbinden met de nog aan te leggen permanente kunstroute van het stationsplein naar de binnenstad.
Ram Katzir, Chaja Hertog en Nir Nadler zullen Zwolle met hun ontwerp op de kaart zetten, zo verwacht de commissie. Hun doel is om het nieuwe station te verbinden met de oude stad, op een wijze die recht doet aan haar rijke verleden en die tegelijkertijd relevant zal blijven in de toekomst.

Tijdtunnel
Portal, hun voorstel voor de kunstroute, creëert een magische wereld waarin het alledaagse leven
 en een denkbeeldige wereld elkaar afwisselen.
Reizigers van het nieuwe station Zwolle worden ondergedompeld in een video-installatie, die volledig gefilmd is het station zelf. Bezoekers ervaren de video-installatie als een panoramische spiegel, die figuren uit Zwolles verleden, heden en denkbeeldige toekomst toont. De video-installatie zal het reizende publiek betrekken bij de historie van de stad en tegelijkertijd spelen met hun perceptie van ruimte en tijd. De filmopnamen worden een sociaal en regionaal evenement, waarbij de Zwolse bewoners uitgenodigd worden om deel te nemen in het kunstwerk.

Eigentijds
Het plan is voor een breed publiek van alle leeftijden toegankelijk, aldus de kunstcommissie. De inzending is zeer eigentijds, spannend en lokt nieuwsgierigheid uit. Als het plan wordt uitgevoerd, zal het station een attractie op zichzelf worden.

Blauwe lijn
Een smal, kronkelende blauwe lijn zal vanuit de tunnel via het stationsplein naar de binnenstad, met de stroom van bezoekers en forenzen, mee slingeren. De dunne blauwe lijn is in de grond gekerfd, als de levenslijn in een handpalm, met pulserend licht.
Langs de lijn staan op strategische plaatsen beelden die bezoekers uitnodigen om hun omgeving te beschouwen en zich bewust te worden van de tijd en plaats waarin we nu leven. De gehele kunstroute kan vanuit verschillende richtingen ervaren worden en is ontworpen zonder begin of einde. Daarmee sluit het plan volgens de commissie uitstekend aan bij de thema´s uit de opdracht: tijd, stroom en oriëntatie.

De kunstroute wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie en de provincie Overijssel.