‘Kwart van retailondernemers in Overijssel gaat failliet’

Een kwart van alle retailondernemers in Overijssel gaat het komende jaar failliet. Dat stelt het Retail Platform Overijssel in een brandbrief naar de provincie en gemeenten.

Het coronavirus veroorzaakt een stroomversnelling aan faillissementen in de binnensteden waar het al niet goed ging. De gevolgen van de huidige crisis gaat zorgen voor een veranderend beeld van de Overijsselse binnensteden. ‘Lege panden en daarmee lege winkelstraten. Het gevolg is dat straten verpauperen en er een onaantrekkelijk winkelgebied overblijft ten nadele van de leefbaarheid voor Overijsselse inwoners en disfunctionerende binnensteden’, denkt het Retail Platform Overijssel.

Twee uitersten
Het Retail Platform Overijssel is een ondernemersplatform waar onder meer MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland bij betrokken zijn. Volgens hen bungelt de toekomst van de retail in de steden tussen twee uitersten: of het trekt weer aan als voor de crisis of er ontstaat heel snel heel veel leegstand. Volgens het Retail Platform zal de waarheid ongeveer in het midden liggen met faillissementen van 25 procent van de retailondernemers.

Actie
Er moet daarom snel actie komen, schrijft de belangenorganisatie in hun brandbrief. ‘De vraag die we met elkaar moeten stellen is hoe we uit de crisis gaan komen en wat we met elkaar gaan doen om de gevolgen op lange- en korte termijn beperkt te houden en om te buigen naar kansen.’ In de brandbrief wordt een oproep aan overheden gedaan om de helpende hand uit te steken.

Back to top button