Leegstand winkels loopt in Zwolle snel op

De leegstand van winkels in Zwolle is het afgelopen jaar explosief gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland.

In 2015 stond er nog 5,1 procent van de winkels in Zwolle leeg, in 2016 was dit percentage opgelopen naar 8,3, een toename van 61 procent. Daarmee is Zwolle – na Den Bosch – de sterkste stijger in Nederland.

Niettemin doet de totale leegstand het in Zwolle nog goed ten opzichte van andere steden. Met de 8,3 procent staat de stad op de vijfde plaats in Nederland. Alleen in de gemeentes Haarlemmermeer, Amsterdam, Middelburg en Westland is de leegstand minder dan in Zwolle. Vlissingen (15,7), Enschede (15,5) en Assen (15) kennen de meeste leegstand.

Bedelverbod
Volgens het onderzoek moet Zwolle, net als andere steden al hebben gedaan, ook een bedelverbod instellen. ‘Een andere vorm van overlast voor winkeliers is bedelarij. Ook hierbij zijn vaak georganiseerde bendes betrokken. Mensen uit, veelal, Oost-Europa worden aan het begin van de dag afgezet bij een winkelcentrum om geld te bedelen voor criminelen. Winkeliers ondervinden grote hinder van deze vormen van bedelarij’, aldus Detailhandel Nederland.

APV
De organisatie pleit voor een landelijk bedelverbod. Dit verbod was er in het verleden in Nederland, maar is geschrapt uit de wet. Ook hierin kunnen gemeenten zelf het initiatief nemen, door een bedelverbod op te nemen in de APV. De meeste grote gemeenten hebben deze stap al gezet. Tien van de 36 grootste gemeenten hebben nog geen bedelverbod. Dit zijn Breda, Den Bosch, Enschede, Eindhoven, Heerenveen, Lelystad, Middelburg, Nijmegen, Utrecht en Zwolle. Detailhandel Nederland roept deze gemeenten op zo snel mogelijk een bedelverbod in te stellen.

[advpoll id=”51″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button