vrijdag , 1 december 2023

Lelystad Airport breidt uit, consequenties Stadshagen

Airport Lelystad mag gaan uitbreiden, waardoor er grotere vliegtuigen mogen landen. Dat heeft ook consequenties voor de geluidsoverlast in Stadshagen. De wijk ligt op de aanvliegroute.

Staatssecretaris Wilma Mansveld zal dinsdag bekend maken dat er groen licht is voor een uitbreiding van Airport Lelystad, meldt Omroep Flevoland. Het besluit betekent dat Lelystad Airport vanaf april 2018 open kan gaan voor grotere vliegtuigen. In de eerste fase groeit de luchthaven tot 25.000 vliegbewegingen per jaar. Na evaluatie wordt besloten of groei tot 45.000 bewegingen mogelijk is.

Langs Zwolle
Om alles in goede banen te leiden zijn er ook uitgangspunten voor de route bepaald, in de zogenoemde Alderstafel. Daaruit blijkt dat het verkeer vanuit het zuidoosten langs Zwolle vliegt en afbuigt ten noorden van Kampen. Daar maakt het de draai naar links om op de route naar de landingsbaan terecht te komen. Eerder maakte de gemeente Zwolle al bezwaar tegen de aanvliegroutes, omdat die niet optimaal zouden zijn voor Stadshagen.