Leraren bezorgd over eigen veiligheid als scholen open moeten

Scholen moeten pas weer opengaan als het veilig is en alle risico’s zijn onderzocht. Anderhalve meter afstand houden op basisscholen, middelbare scholen en roc’s is een lastige klus waarbij een opdeling van klassen nodig is. Dat blijkt uit een enquête onder vijfduizend leden van onderwijsbond AOb.
‘Veilig opstarten is niet eenvoudig’, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. ‘Een opdeling van één klas naar drie of vier groepen kan fysiek bijna niet. We moeten duidelijke richtlijnen krijgen die uitvoerbaar zijn.’ De AOb heeft de enquête dit paasweekend gehouden onder leden in het speciaal onderwijs (so), primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Klassen opdelen
Om de RIVM-richtlijn van anderhalve meter afstand te realiseren zullen scholen hun klassen moeten opdelen. In het speciaal onderwijs gaat het om een opdeling van twee of drie groepen per klas, in het po, vo en mbo in drie of vier groepen. Ondervraagden geven aan dat scholen niet zijn ingericht op het bewaren van afstand en ze zien veel praktische problemen, zoals de loopruimtes in de klassen, het leerlingvervoer in het so en welke hygiënemaatregelen er in de onderbouw van de basisscholen worden genomen. ‘Onmogelijk’, noemen de leraren het afstand houden als je lesgeeft aan kleuters.
Experiment
Daarnaast uiten docenten in de open opmerkingen hun zorgen over hun veiligheid en gezondheid als de scholen weer opengaan. Sommigen zien het zelfs als ‘een experiment’ en maken zich boos dat er over wordt nagedacht, terwijl nog veel onduidelijk is.
Lees hier verder op de website van de AOb.
Het is begrijpelijk dat scholen zich zorgen maken. Dit geldt ook voor de kinderopvang.ik werk nu 3 weken op een peuteropvang die de deuren heeft opengezet voor kwetsbare kinderen.
Ondanks het geringe aantal kinderen merk ik dat afstand houden naar kinderen en ouders, maar ook collegas bijna onmogelijk is.
Het blijft een risico!!