Lichtprojectie moet voor nieuwe fietsenstallingen in binnenstad zorgen

De gemeenteraad vergaderde – best lang – over nieuwe fietsenrekken in de binnenstad. Want Zwolle is uitgeroepen tot Fietsstad van 2014, dat wil de stad blijven ook.

Wethouder Filip van As snapte de lange uiteenzettingen van de fracties over nieuw beleid dat voor meer parkeerplaatsen voor fietsen moet zorgen. ‘Dit onderwerp maakt bij iedereen heel veel los.’

Het probleem van de Zwolse binnenstad is dat er meer fietsen gestald worden dan dat er plekken zijn. Volgens de SP wijst onderzoek uit dat er een tekort van 1.000 plaatsen is. Dus wordt er al jarenlang onderzoek gedaan hoe dat beter kan. Zwolle heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden als fietsstad. Liefst vijftig procent van de vervoersbewegingen worden hier met de fiets gedaan, een Nederlands record.

Twee reacties op enquete
Hoe dan ook zullen er in de binnenstad allerlei nieuwe fietsenstallingen worden gebouwd of geïnstalleerd, om te voorkomen dat fietsen lukraak in het straatbeeld worden neergezet. Alleen is het nog niet duidelijk hoe die nieuwe stallingen eruit komen te zien. Ondergronds is geen optie, want dat wil de Zwolse fietser niet, blijkt uit onderzoek. Niet helemaal duidelijk is hoezeer die onderzoeken op waarde moeten worden geschat. Eén rondvraag langs fietsers leverde welgeteld twee reacties op.

Verticale fietsenrekken
Wel werden er allerlei leuke voorstellen gedaan, om te kijken naar nieuwe types fietsenstallingen. D66 wilde dat Zwolse studenten zich gingen verdiepen in ‘verticale’ bouw, net als er bij andere steden gebeurt. Een voorstel dat wethouder Van As kon bekoren was ook het plaatsen van fietsenzweren. Dat zijn tijdelijke stallingen, waarbij soms met lichtprojectie vakken worden gemaakt, onder een boom, lantaarnpaal of zomaar ergens op straat.

Back to top button