Lintje voor Zwolse slaapdokter

Burgemeester Henk Jan Meijer heeft vandaag (vrijdag) de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit aan de heer dr. A.W. de Weerd uitgereikt.

De uitreiking vond plaats bij aanvang van het symposium ter gelegenheid van zijn afscheid als hoofd van de afdeling Klinische Neurofysiologie en het Slaapcentrum van epilepsiekliniek SEIN.

Sinds 1980 legt De Weerd zich toe op uiteenlopende aspecten binnen de Klinische Neurofysiologie op het gebied van slaapgeneeskunde en later ook de epilepsie. Hij heeft gestreden voor nationale richtlijnen voor accreditatie van slaapcentra en certificering van in slaap gespecialiseerde artsen. Daar heeft hij zich intensief en grotendeels in eigen tijd voor ingezet. Met als resultaat de oprichting van de Federatie van algemene Slaapcentra (FSC) in 2010. Deze organisatie verzorgt de accreditatie aan de hand van de richtlijn van de European Sleep research Society (ESRS). Sinds 2011 is de heer De Weerd voorzitter van de FSC.

De heer De Weerd heeft veel wetenschappelijk onderzoek op deze gebieden gedaan. Van 1981 tot 1988 was hij lid en later voorzitter van de examencommissie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Neurofysiologie. In 1992 richtte hij het slaapcentrum op van het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. In 2004 kwam hij naar Zwolle en richtte hij hier het Slaap-Waakcentrum van SEIN op. Als lid van internationale wetenschappelijke comités werkt hij mee aan de organisatie van Europese congressen voor Klinische Neurofysiologie.

Het symposium is een weerspiegeling van zijn carrière. Slaap- en waakstoornissen komen bij mensen met epilepsie ongeveer tweemaal zo vaak voor als bij men­sen zonder epilepsie. Kennis en kunde hierover worden belicht door enkele promovendi van De Weerd.

Back to top button