Loopbrug over station van 27,5 miljoen euro wordt van hout gemaakt

De loopbrug over het station van Zwolle zal een houten draagconstructie krijgen. De prijs van de zogenoemde passerelle is ongeveer 27,5 miljoen euro. ProRail gaat in opdracht van de gemeente Zwolle een houten brug over de sporen van het station bouwen.

De brug gaat het stadsdeel achter het station verbinden met het centrum. Bram ’t Mannetje werkt nu ruim een jaar als projectmanager vanuit ProRail aan de realisatie van de loopbrug. ‘Wat de passerelle zo bijzonder maakt is de houten draagconstructie. Houten bruggen komen in Nederland sowieso weinig voor, maar deze brug is echt uniek omdat hij zo lang en breed is. Met 123 meter lengte en 10 meter in de breedte is het eigenlijk een opgetilde straat.’

Het idee voor de houten brug kwam oorspronkelijk van een collega die veel op heeft met houtbouw, vertelt Bram. “Hij opperde dat dit bij uitstek een project is om een houten draagconstructie toe te passen. De brug is alleen voor voetgangers dus er hoeft geen zwaar verkeer overheen. En doordat hij over de perrons gaat, krijgt hij relatief veel steunpunten waardoor je geen lange overspanningen hebt. Dit zijn we toen samen met de gemeente Zwolle gaan verkennen.”

Back to top button