‘Lopen Zwolse kinderen gevaar door loden waterleidingen?’

D66 wil weten of er in Zwolle kinderen gevaar lopen door de aanwezigheid van loden waterleidingen op scholen en kinderdagverblijven. De partij heeft hierover vragen gesteld aan de wethouder.

Op verschillende scholen in Utrecht zijn recent loden waterleidingen aangetroffen. Die pijpen kunnen ernstige schade voor de gezondheid veroorzaken. Omdat loden leidingen vaker voorkomen in gebouwen voor 1960 en de zes Utrechtse gebouwen verspreid waren over vier verschillende woonwijken, wil de fractie van D66 in Zwolle weten of  leerlingen op Zwolse scholen ook risico lopen.

Scholen en kinderdagverblijven
Naast Utrecht doen ook de gemeenten Rotterdam en Amsterdam onderzoek naar loden leidingen in scholen en kinderdagverblijven. ‘De vraag is of Zwolse kinderen ook risico lopen en Zwolle dus ook soortgelijk onderzoek zou moeten doen’, zegt fractievoorzitter Sonja Paauw.

Kinderen tot 8 jaar hebben verhoogd risico
Uit een rapport van de Gezondheidsraad in november 2019 kwamen nieuwe wetenschappelijke inzichten over loden binnenleidingen naar voren: lood blijkt schadelijker dan gedacht. Dit geldt vooral voor kinderen tot 8 jaar, bij wie lood invloed kan hebben op de hersenontwikkeling. Een verlaagd IQ, concentratieproblemen en gedragsproblemen behoren tot de mogelijke gevolgen.

Back to top button