Magische treinreis van Zwolle langs de IJssel te zien op televisie

Als in februari 2021 Nederland ineens te maken krijgt met sneeuw en vorst is dat een gelegenheid bij uitstek om voor Rail Away een sneeuwaflevering op te nemen in eigen land. Het resultaat is een treinreis langs de IJssel, van Zwolle naar Zutphen. Een aflevering met de nodige sneeuw- en ijspret. De aflevering is 30 december te zien om 20.05 uur op NPO 2.

Deze sneeuwaflevering begint op het geheel verbouwde station van Zwolle. Terwijl de trein van de Nederlandse Spoorwegen de buitenwijken van de stad verlaat, zien we al wat er gebeurt als het in Nederland even vriest: de ijzers worden onder gebonden en we genieten van het koude winterweer.

De spoorlijn langs de IJssel kwam in 1866 gereed. Dat betekende voor steden en dorpen langs de rivier een grote vooruitgang. Tot die tijd werd de verbinding tussen de steden onderhouden met een stoomboot over de rivier en paardekoets over de weg.

Na de dorpen Wijhe en Olst arriveert de trein in Deventer. De weidse omgeving gaat over in in een meer bosachtig gebied met statige landhuizen. De spoorreis eindigt in een van de oudste steden van Nederland: Zutphen.

Rail Away, donderdag 30 december, 20.05 uur, NPO 2

Back to top button