zondag , 25 februari 2024

Martijn van Hese wint Cultuurcongres Award

martijnvanheseMartijn van Hese heeft gisteren in Enschede, samen met negen anderen, de Cultuurcongres Award van de Provincie Overijssel gewonnen.

De Award, uit handen van gedeputeerde Hester Maij en presentator Harm Edens, is de prijs voor personen uit de cultuursector die zich voor of achter de schermen inzet om anderen in de spotlight te zetten. Tien mensen kregen de Award die werd uitgereikt tijdens het Cultuurcongres Overijssel dat gehouden werd in het Muziekcentrum Enschede.

Van Hese is partijleider van de door hem zelf in het leven geroepen Partij voor Cultuur. Deze partij is ontstaan in 2010, nadat de overheid grote bezuinigingen in de cultuursector had aangekondigd. Er werd toen een protestactie opgezet onder de naam ‘Schreeuw om Cultuur’. De PVC reageerde daarop met de slogan ‘Niet Schreeuwen, Maar Werken’. Inmiddels weet de PVC mensen te mobiliseren voor haar, vaak ludieke acties en/of evenementen. De partij heeft haar wortels in Zwolle.

Nachtburgemeester
Uit de koker van partijleider Van Hese komen onder andere de dictatoriale aanstelling van de Nachtburgemeester en de Stadsdichter van Zwolle. Eerder organiseerde de PVC o.a. het ‘Groot Zwols Geluidsoverlastfestijn’, haalde de PVC Jules Deelder naar Zwolle. De PVC organiseerde twee jaar lang het ‘cultuurdiner’ voor minima en saboteerde de verkiezingen van ‘Beste Raadslid’ van het programma Pauw en Witteman. Ook zorgde de PVC ervoor dat het Internationale Nachtburgemeestercongres (dit jaar in Amsterdam) in 2018 naar Zwolle komt.

TV-programma’s
Onlangs zette hij zich met zijn PVC in voor de organisatie van het Earth Hour in Zwolle en zette hij het jubileum van Muziekhandel Reichenbach op de agenda. Daarnaast heeft de PVC een maandelijks radioprogramma en maakt de PVC televisieprogramma’s waarin (beginnende) culturele ondernemers een podium geboden wordt.