zondag , 25 februari 2024
Windmolens Voorst

Massaal ‘nee’ tegen windmolens op Voorst

Bewoners en wijkverenigingen hebben zich massaal tégen de huidige plannen voor 150-meter hoge windmolens op Voorst uitgesproken. Slechts één lid van de klankbordgroep is vóór de komst. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd verslag dat al wel in bezit is van ZwolleNu.

De klankbordgroep is in het leven geroepen om de Zwolse politiek inzichten te geven over de standpunten van diverse belanghebbenden. Bewoners, wijkverenigingen, ondernemersverenigingen en de milieuraad hebben zitting in de groep.

Tijdens de vijfde en laatste bijeenkomst konden de aanwezigen een vóór of tégen uitspreken. Slechts één lid is vóór het huidige voorstel van de komst van windmolens op 400 meter afstand van woonwijken. Drie leden zijn alleen voor als er aan de plannen wordt gesleuteld. Liefst 13 leden zijn tegen de plannen en vijf personen zijn tegen, tenzij omwonenden geen enkele hinder ondervinden van de windmolens. Dat lijkt uitgesloten te zijn, omdat er in de verkenning vastgehouden wordt aan één type windmolen.

De gemeente Zwolle is een inventarisatie begonnen over de plaatsing van 3 of 5 windmolens op het bedrijventerrein in Voorst. Het initiatief komt van Scania, Hogeschool Windesheim en Blauwvinger Energie. Een poging om een stadsdebat te voeren over deze windmolens (150 meter hoog) is door de politiek afgeserveerd. In plaats daarvan moet er een breder stadsdebat komen over duurzame energie in Zwolle. Bij sommige politieke partijen is er reeds irritatie over het uitblijven van zo’n debat.

Onrust
Uit het conceptverslag van de laatste vergadering van de klankbordgroep blijkt een grote afkeer tegen de plannen én de werkwijze van de gemeente. Dat verslag is reeds in bezit van ZwolleNu en zal binnenkort ook openbaar worden gemaakt door de gemeente. Veel omwonenden spreken in dat verslag hun wens uit dat hun zorgen serieus worden genomen door de politiek.  ‘Op dit moment heerst er onrust’, zegt een van de omwonenden.

3 of 5 windmolens
Ook is nog niet duidelijk of de plannen voor Voorst nu om 3 of om 5 windmolens gaat. De initiatiefnemers willen dat er 3 windmolens komen, de gemeente is in het proces vast blijven houden aan 5 windmolens. Duidelijkheid daarover is er niet. ‘Een ambtenaar heeft gezegd dat het hier om 3 windmolens gaat, maar zekerheid dat dat in de toekomst niet wordt uitgebreid konden ze niet geven.’