ME grijpt in bij rellen in centrum van Zwolle, drie aanhoudingen

De ME heeft vanavond ingegrepen toen er rellen uitbraken in het centrum van Zwolle. Meer dan honderd personen hadden zich verzameld in de binnenstad om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

Dat protest liep al snel uit de hand. Vandalen verspreiden zich door het centrum van Zwolle en steken onder andere vuurwerk af. De politie en ME waren aanwezig. De ME greep rond 20.45 uur hard in en veegde het centrum van de stad schoon. Hoeveel aanhoudingen er exact zijn verricht is nog niet bekend.

Social media
Eerder op de dag circuleerden al berichten op social media over aangekondigde plunderingen in het centrum. De gemeente adviseerde winkeliers om 18.00 uur de deuren te sluiten. Burgemeester Peter Snijders waarschuwde ’s middags al dat er hard zou worden ingegrepen bij eventuele onlusten. ‘Oproepen tot niet vreedzame protesten keur ik af. Als het in Zwolle zover komt zal er ingegrepen worden. De coronaregels zijn ingrijpend maar nodig om zsm te kunnen versoepelen. Respecteer de avondklok en blijf thuis’, vertelde hij.

Die laatste boodschap was aan dovemansoren gericht bij meer dan honderd personen.

21.00 rust terug
Rond 21.00 uur meldt de gemeente dat de rust weer is teruggekeerd in en om de binnenstad. Er zijn drie aanhoudingen verricht.

Noodbevel
Burgemeester Peter Snijders heeft om 20:15 een noodbevel uitgevaardigd voor verschillende gebieden in Zwolle. Mensen die zonder geldige reden in dit gebied aanwezig zijn worden weggestuurd of aangehouden.

In de loop van de dag werden signalen dat er mensen van plan waren om niet vreedzaam te protesteren in Zwolle. Inmiddels hebben een aantal wanordelijkheden plaatsgevonden die de burgemeester – samen met de driehoek – heeft doen besluiten om een noodbevel uit te vaardigen voor onderstaande gebieden. Wie in dit gebied aanwezig is zonder geldige reden, wordt weggestuurd of aangehouden.

Het gaat om de gebieden:

Binnenstad
Vechtstraat en omstreken
Palestrinalaan (rondom Cruijff Court)
Park de Wezenlanden
MAC3PARC stadion en omgeving.
Hotel van der Valk

Back to top button