vrijdag , 8 december 2023
Foto: Peter van der Lingen

Meer dan 2.000 kerstpakketten voor Zwolse minima

De Kerstpakkettenactie voor Zwolse minima heeft uiteindelijk 47.600 producten opgeleverd. Daarvan worden meer dan 2.000 pakketten gemaakt.

De inpakavond van de Kerstpakkettenactie Zwolle heeft iets weg van een flashmob. Ruim 200 blauwvingers hebben elkaar voor deze ene keer opgezocht. Ze hebben zich verzameld in de loods van de Voedselbank aan de Westerlaan. Het zijn allemaal vrijwilligers die op deze avond – woensdag 21 december – de handen uit de mouwen steken. De meesten kennen elkaar niet. Ze zijn hier omdat ze gehoor hebben gegeven aan de oproep om mee te helpen. De focus ligt op 1 activiteit: 47.600 producten omtoveren naar kerstpakketten.

Synergie
Eigenlijk komt er geen toverkunst aan te pas als het gaat om inpakken. De vrijwilligers moeten echt zelf met de handen wapperen. En flink ook. Maar wat er wel magisch uitziet, is de synergie tussen al die vrijwilligers die voor de eerste keer met elkaar samenwerken.

Die synergie was het afgelopen weekeinde ook duidelijk te zien. Toen hebben 500 Zwolse vrijwilligers bij alle Jumbo supermarkten gestaan en de Albert Heijns in Zuid. Ze hebben het winkelend publiek gevraagd om producten voor sociale minima. En het winkelend publiek was gul. Zij hebben in totaal 37.363 producten gegeven.

Foto: Peter van der Lingen
Foto: Peter van der Lingen

Ook heeft de Kerstpakkettenactie Zwolle voor 12.500 euro aan giften ontvangen. Hiervan zijn aanvullende inkopen gedaan zoals bijvoorbeeld wasmiddel. De teller kwam uiteindelijk op maar liefst 47.600 producten. Jan de Beer, een van de coördinatoren van de actie, vertelt: ‘Er zijn zelfs 250 bananendozen vol met voedsel overgebleven. Dat is gegeven aan de Voedselbank voor al de dagen na Kerst.’

1 kerstpakket in 4,42 seconden
Hoe is het de organisatie eigenlijk gelukt om al die pakketten op tijd klaar te krijgen? De Beer: ‘Tijdens de voorbereidingen van de inpakavond waren er al 470 dozen ingepakt. Alles is toen goed klaargezet voor de grote inpakavond. We moesten dus nog 1.650 kerstpakketten in 3 uur tijd klaarmaken. Een rekensom leert dat er dus elke 6,6 seconden een pakket klaar moest zijn. Ja, dat is best snel. Ha, de lengte van ons inpakparcours is 75 meter, alleen hardloper Usain Bolt is sneller. Maar die hoeft niet ondertussen een kerstpakket te maken.’

Maar het werktempo van de vrijwilligers lag onvermoeibaar hoog. Zij hebben het zelfs gepresteerd om in 2 uur tijd alles in te pakken. Dus elke 4,42 seconden is er een kerstpakket helemaal klaar van de band gerold. Maatschappelijke organisaties, 25 in totaal, hebben de inpakavond alle kerstpakketten opgehaald. Deze gaan onder anderen naar de Voedselbank en daklozenopvang De Herberg.

Foto: Peter van der Lingen
Foto: Peter van der Lingen

Wat zat er eigenlijk precies in het kerstpakket? De Beer: ‘Elk pakket is minimaal gevuld met 18 producten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld wasmiddel, koffie, soep, pasta, rijst, conserven, snoep en broodbeleg. Daarnaast hebben we er extra’s in opgenomen.

De Beer: ‘Voor ons was de actie 2016 onvergetelijk. In de 10 jaar dat de actie loopt, hebben we nog niet meegemaakt wat nu is gebeurd. Gemiddeld geeft elk Zwols huishouden een product voor de actie, supermarkten waren uitverkocht en mensen reageren zo ontzettend blij. Het is ons kerstcadeau dat we zo liefde mogen doorgeven en heel de stad op deze manier het feest van Kerst viert. Voor alle vrijwilligers die dat mee mogelijk hebben gemaakt: Uw bijdrage betekent heel veel voor onze stadsgenoten die het minder hebben en maakt Zwolle een stad om trots op te zijn. Dank u wel daarvoor!’