maandag , 2 oktober 2023
Motorbendes

Meer leden van motorbendes bij PEC Zwolle

MotorbendesUit onderzoek naar het veiligheidsbeleid van PEC Zwolle blijkt dat de club een voorbeeld voor anderen is, maar dat er het laatste seizoen wel steeds meer leden van de Hells Angels en Satudarah de poorten van het stadion binnenkomen.

Volgens het zogenoemde auditrapport duiken er soms groepjes leden – in colours – van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) in het stadion op (zowel Satudarah als Hells Angels). ‘Dit is een fenomeen waar de veiligheidspartners in Zwolle in het komende seizoen duidelijke afspraken over moeten maken. Worden dergelijke groepen in colours toegelaten of juist niet? Ook is niet duidelijk of er een relatie is tussen de OMG’s en de doelgroepsupporters. Inmiddels is aangegeven dat men hier – conform landelijke afspraken – beleid op aan het ontwikkelen is’, meldt het rapport.

Vanda’s
De probleem- of doelgroepsupporters van PEC Zwolle zijn terug te vinden in verschillende groepen, valt in het rapport te lezen. ‘Het zijn (1) de Vanda’s, een groep die bestaat uit personen van voornamelijk Molukse komaf, (2) The Far East Ultra’s, (3) Z-038, (4) Youth en (5) FCZ Tifosie. FCZ Tifosi is voornamelijk betrokken bij het organiseren van sfeeracties. ‘Leden uit de groepen zijn soms lastig bij uit- en thuiswedstrijden, maar manifesteren zich ook buiten de wedstrijden om door confrontaties te plannen met doelgroepers van andere BVO’s. Met name de relatief jonge doelgroepers proberen zich daarbij op de kaart te zetten. Zorg en aandacht blijven nodig, omdat er met name aan de onderkant (jonge kernen) sprake is van groei.’

Mooie mix
De onderzoekers waren verheugd over de manier waarop het veiligheidsbeleid van PEC Zwolle is opgezet. ‘Een voorbeeld voor andere veiligheidsorganisaties. Zaken die in het oog springen, zijn de mooie mix tussen beveiligers en stewards, de mix tussen jong en oud, de inzet van studenten met de mogelijkheid om door te groeien én de aandacht voor training en coaching door de veiligheidscoördinator van PEC Zwolle’, aldus een van de conclusies.

Download HIER het complete rapport.