Meer opvangplekken in de stad voor vluchtelingen

Na de meivakantie zal burgemeester Henk Jan Meijer fracties in de gemeenteraad bijpraten over locaties die het college op het oog heeft om vluchtelingen te huisvesten. Hij wil dat vertrouwelijk doen, omdat het anders onrust zou geven onder de Zwolse bevolking.

Tijdens het debat over het voornemen voor een azc bij de Isala (dat het met een flinke meerderheid haalde) werd ook duidelijk dat er in Zwolle méér opvangplekken gaan komen voor vluchtelingen. Dan gaat het in eerste instantie over statushouders (vluchtelingen die mogen blijven) en noodopvang voor de periode tussen nu en eind 2017 wanneer het azc bij de Isala open gaat.

De Verbinding in Stadshagen
De locaties waar deze groepen asielzoekers moeten komen, worden vooralsnog geheim gehouden voor de burgers. In een eerder stadium lekte al wel uit de De Verbinding bij Stadshagen zo’n locatie zou kunnen zijn. Dat zorgde destijds weer voor onrust bij de bewoners van Breecamp in Stadshagen, omdat die plek tussen drie basisscholen in staat.

Extra sociale huurwoningen voor vluchtelingen
De gemeente zet ook vol in op de bouw van extra sociale huurwoningen om aan de eisen voor opvang van vluchtelingen te kunnen voldoen. Uit de laatste cijfers van het Rijk blijkt dat Zwolle ver achter loopt om statushouders een permanent onderkomen aan te bieden. Geen gemeente in Overijssel die nog zoveel vluchtelingen een plek moet geven. Het college heeft al aangegeven een versnellingsactie te beginnen voor de bouw van sociale huurwoningen in Zwolle. Ook wordt er gekeken of andersoortige panden kunnen worden omgebouwd tot opvangplekken, zoals De Verbinding in Stadshagen.

Back to top button