Meer werknemers wisselen van baan door betere arbeidsvoorwaarden elders

Het lijkt wel alsof iedereen om je heen van baan wisselt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om ergens anders te gaan werken. Niet omdat ze hun werk niet leuk vinden, maar omdat ze elders betere arbeidsvoorwaarden krijgen.
Waarom zoveel mensen van baan wisselen
Als je het mij vraagt, ligt de oorzaak vooral bij de krappe arbeidsmarkt. In 2024 waren er meer vacatures dan werkzoekenden. Voor iedere 100 werklozen stonden er 108 vacatures open. Werkgevers moeten dus harder hun best doen om talent aan boord te houden.
Wat trekt werknemers dan weg? Vooral een hoger salaris, betere secundaire arbeidsvoorwaarden en meer flexibiliteit. Volgens een onderzoek van Nationale Vacaturebank stapt 69% van de werknemers over vanwege een beter salaris. Daarnaast speelt ook de werk-privébalans een grote rol.
Uit een recente peiling van Randstad blijkt dat 82% van de werknemers werk-privébalans als een van de belangrijkste factoren ziet. Niet gek dus dat steeds meer mensen hun baan opzeggen als ze zich opgebrand voelen. Sterker nog, 1 op de 3 werknemers heeft ooit ontslag genomen vanwege een slechte balans tussen werk en privé.
Werkgevers die hier geen rekening mee houden, lopen een groot risico op hoog personeelsverloop. Want hoewel salaris belangrijk is, willen werknemers vooral ook flexibiliteit en autonomie.
Hoe werkgevers talent kunnen behouden
Werkgevers die willen voorkomen dat hun medewerkers vertrekken, moeten investeren in het welzijn van hun team. Gezondheid en werkplezier zijn minstens zo belangrijk als een goed salaris.
Een manier om dat te doen, is door een PAGO (periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek) aan te bieden. Dit helpt werkgevers en werknemers om samen gezondheidsrisico’s op de werkvloer in kaart te brengen. Ook laat je als werkgever zien dat je om de gezondheid van je medewerkers geeft, wat zich zal vertalen in een hogere motivatie en inzetbaarheid.
Ook ontwikkelingsmogelijkheden spelen een grote rol. Werknemers willen groeien, nieuwe dingen leren en het gevoel hebben dat ze ertoe doen. Werkgevers die dit faciliteren, vergroten de kans dat hun personeel blijft.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 60% van de werknemers flexibele werktijden als essentieel beschouwt. Steeds meer bedrijven spelen hierop in door hybride werken te stimuleren.
Werkgevers die hun medewerkers meer zeggenschap geven over hun werktijden en taken, zien vaak een hogere betrokkenheid en productiviteit. Werknemers voelen zich gehoord en gewaardeerd, waardoor ze minder snel geneigd zijn om te vertrekken.
De toekomst van de arbeidsmarkt
De trend van jobhoppen lijkt voorlopig niet te stoppen. Zolang de economie goed draait en werkgevers elkaar blijven beconcurreren om talent, zullen werknemers blijven overstappen voor betere voorwaarden.
Werkgevers die inzetten op gezondheid, groei en flexibiliteit, hebben de beste kans om hun team te behouden. Want uiteindelijk gaat het niet alleen om geld, maar ook om waardering en werkplezier. Meer informatie over vitaliteit op de werkvloer vind je hier.