vrijdag , 1 december 2023
Stationsplein Zwolle
Ontwerp en afbeeldingen: Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U

Mega-fietsenstalling onder station Zwolle gaat 4 december open

Vanaf 4 december 2020 heeft Zwolle er een nieuwe grote ondergrondse fietsenstalling bij voor maar liefst 5.800 fietsen: Fietsenstalling Stationsplein.

De Zwolse fietsenstalling is daarmee één van de grote stallingen in Nederland. Iedereen die met de fiets via station Zwolle reist, kan vanaf dat moment de fiets makkelijk, veilig en droog stallen in een lichte en ruime stalling onder het Stationsplein.

Er wordt nu nog hard gewerkt aan de oostzijde ingang van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Dit is naar verwachting medio 2021 gereed. Via de westzijde ingang kunnen fietsers vanaf 4 december hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”#16989D” class=”” size=””]In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur.[/perfectpullquote]

In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er straks zo’n 400 OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig. Fiets & Service helpt reizigers met onderhoud of reparaties aan hun fiets, zodat zij snel weer op weg kunnen.


Fietsers parkeren hun fiets veilig en droog in de nieuwe bewaakte fietsenstalling onder het Stationsplein. Naast dat de stalling veel ruimte voor fietsen biedt, is de stalling ook voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. De stalling is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. Reizigers stallen hun fiets de eerste 24 uur gratis met hun OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van ca. 75 euro kunnen fietsers onbeperkt de fiets in de nieuwe stalling plaatsen.

Prettig en toegankelijk
Fietsenstalling Stationsplein heeft twee grote ingangen waar fietsers met de fiets aan de hand de stalling binnen kunnen lopen. De trappen zijn voorzien van een speciale borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen. Nadat de fiets is geparkeerd, kunnen fietsers via de roltrap naar het station lopen en terug. Doordat rij-rekken genummerd zijn, kunnen reizigers hun eigen fiets makkelijk terugvinden.

Fietsrekken Oosterlaan en Westerlaan opgeheven
De nieuwe fietsenstalling heeft ruimte voor 5.800 fietsen. Dit is een verdubbeling van het aantal fietsenrekken op de Oosterlaan en Westerlaan. De rekken zijn daardoor niet meer nodig en worden verwijderd. Met attentieborden worden fietsers verzocht hun eigen fiets op de Oosterlaan en Westerlaan te verplaatsen naar de nieuwe stalling. Vanaf 7 december verwijdert AFAC de fietsrekken en fietsen die nog in de rekken staan. De verwijderde fietsen kunnen bij AFAC worden opgehaald door eigenaren.