vrijdag , 1 december 2023
Misbruik bij Ambelt

Meldingen van geweld, vernedering en misbruik bij Ambelt

Drie oud-leerlingen van de Ambelt hebben melding gemaakt van geweld, vernedering of misbruik toen zij op de school voor speciaal onderwijs in Zwolle zaten. Het gaat over de jaren 70, 80 en begin jaren 90. Dat meldt de directie vandaag (donderdag) in een brief aan ouders.

‘In de jaren zeventig, tachtig en begin jaren negentig was er niet altijd sprake van een veilige situatie op de scholen van de Ambelt in Zwolle’, schrijft¬†algemeen directeur Aernoud Hoogendijk van de vestiging in Zwolle. ‘Drie oud-leerlingen hebben – los van elkaar – contact met mij gezocht omdat zij te maken hebben gehad met geweld, vernedering of misbruik toen zij op de Ambelt zaten. Ik ben geschrokken van de ervaringen van deze drie oud-leerlingen en het spijt mij oprecht dat leerlingen dit binnen onze school hebben meegemaakt. Dat had nooit mogen gebeuren. Ik heb de oud-leerlingen namens de Ambelt excuses aangeboden.’

Veiligheid
De Ambelt benadrukt dat de problemen gaan over de jaren 70, 80 en begin jaren 90. ‘School moet een plek zijn waar je je veilig voelt en alle medewerkers van de Ambelt zetten zich iedere dag in voor een veilig schoolklimaat. Aan veiligheid wordt veel aandacht besteed tijdens de lessen en andere leermomenten op school. Uit het jaarlijks onderzoek naar sociale veiligheid en uit het tevredenheidsonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd, blijkt dat leerlingen zich veilig voelen op school. Daar zijn we trots op. De personen waar de oud-leerlingen over spreken, zijn niet meer verbonden aan de Ambelt’, aldus de directie.

Oproep aan oud-leerlingen
De Ambelt doet een oproep aan oud-leerlingen die een onveilige situatie hebben ervaren zich te melden en hen de gelegenheid te bieden om in een vertrouwelijk gesprek hun verhaal te doen. De directie geeft in onderstaand filmpje, dat is gedeeld op de social mediakanalen van de onderwijsinstelling, uitleg over de situatie.