vrijdag , 1 december 2023

Meldpunt: Bijna duizend klachten over Zwols afvalsysteem

Het meldpunt Schoon Zwolle heeft sinds de invoering van het nieuwe afvalbeleid in Zwolle al bijna duizend klachten ontvangen. Dat meldt de Zwolse fractie van de SP die initiatiefnemer is van het meldpunt.

‘Tijdens het afvaldebat in de zomer gaf het gemeentebestuur toe dat Zwolle viezer wordt en dat zien we ook in de meldingen. We krijgen nog regelmatig klachten met name over dumpingen’, aldus Brammert Geerling, fractievoorzitter van de SP. Inwoners meldden eerder al dat het zó vies in de straten wordt dat er zelfs ratten zijn gesignaleerd.

Sinds deze week plaatst Schoon Zwolle de foto’s uit het meldpunt op Facebook, Instagram en Twitter. Dit gebeurt in ieder geval tot de eindafrekening over 2023 plaatsvindt. ‘Door te laten zien hoe smerig de stad is geworden, houden we het probleem bij het gemeentebestuur op de agenda’, zo stelt Geerling.

Rolstoel
Eerder boekte de SP succes in het afvaldossier. Mensen in een rolstoel die niet goed bij de luier- en incontinentiecontainers kunnen, komen nu in aanmerking voor een vrijstelling voor het gebruik van de ondergrondse container.

Deurwaarder
Verder kijkt Geerling met enige vrees naar de eindafrekening. Volgens hem blijkt uit de rapportage van de gemeente dat er huishoudens zijn die een flinke eindafrekening tegemoet gaan. ‘De gemeente verwacht dat de meeste huishoudens duurder uit zijn. Maar er zijn huishoudens die afstevenen op een eindafrekening van honderden euro’s. Dit zijn waarschijnlijk niet de huishoudens die zulke kosten makkelijk kunnen dragen en die mogelijk de invoering van de afvalboete niet door hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan demente ouderen. Gaat de gemeente daar straks deurwaarders op af sturen?’