De Vrolijkheid

In memoriam: Ria Dijk van De Vrolijkheid

Met het overlijden van Ria Dijk, de uitbaatster van Partycentrum De Vrolijkheid, lijkt Zwolle een van zijn laatste horeca-kopstukken kwijt te zijn geraakt. Na Beenen en Suisse behoorde het familiebedrijf De Vrolijkheid aan de Oude Meppelerweg tot het laatste bolwerk, waar oud- en nieuw Zwolle een plek had.

Sinds jaren vertoefde de carnavalsvereniging De Oelewappers er,  waren de volleyballers van De Landstede er thuis en beschouwden de hard core fans van PEC Zwolle het etablissement als hun honk. Vele topsporters en politici waren kind aan huis in De Vrolijkheid, waarbij Ria Dijk als het vertrouwde gezicht gold. Jaap Stam, Henk Timmer, en in de laatste tijd Feyenoorder Eric Botteghin waren veelvuldig in De Vrolijkheid te vinden. Het boek over wijlen PEC Zwolle-trainer Fritz Korbach werd ook in De Vrolijkheid geschreven.

Maar ook bruiloften en condoleances hadden plaats in De Vrolijkheid. En in al die jaren was Ria Dijk achter en voor de toog. Ook in slechte tijden vocht ze voor het bestaan van haar ‘uitspanning’. In 2013 sloegen FC Utrecht-fans onverwachts haar inboedel kort en klein. Er werd weliswaar een actie op touw gezet om haar in de geleden kosten, 15.000 euro,  te compenseren, maar dat leverde slechts een schijntje op.

Ria Dijk nam na de brand in 1983 de leiding over van haar vader Daan, die eveneens een legendarische horecaman in Zwolle wordt genoemd.

De laatste maanden waren niet de makkelijksten voor haar, al had ze geen financiële zorgen meer, omdat  het Partycentrum De Vrolijkheid was verkocht aan een investeerder, die op die plek in 2017 er een food court wil vestigen.