Menselijk strottenhoofd in Zwolse kringloopwinkel komt uit Isala

De politie heeft haar onderzoek afgerond naar de herkomst van een menselijk strottenhoofd dat gisteren werd gevonden in een tas bij de kringloopwinkel aan de Vechtstraat.

Het gaat om een preparaat uit 2003 dat destijds is gebruikt voor scholing van artsen van het Isala Ziekenhuis in Zwolle, meldt de politie. Een misdrijf is uitgesloten. Hiermee is het onderzoek afgerond.

Vernietigen
De betreffende pot met weefsel is afkomstig van een inmiddels gepensioneerde arts van Isala, meldt het ziekenhuis zelf in een verklaring. De persoon heeft oud materiaal verzameld om op te ruimen. Deze waren in een zak gedaan om terug te brengen naar het ziekenhuis om op de gebruikelijke wijze te vernietigen. Echter per abuis is deze in de verkeerde doos terecht gekomen voor de kringloopwinkel, waar deze gevonden is door personeel van de kringloopwinkel.

Isala: ‘We betreuren dit ten zeerste’
‘We betreuren ten zeerste dat dit is gebeurd en hebben hiervoor de betrokken personen van de kringloopwinkel excuses aangeboden’, zegt Isala. ‘Het mee naar huis nemen van patiĆ«ntgegevens of -materiaal is vanwege ons privacybeleid ten strengste verboden. Dit had dan ook nooit mogen gebeuren. Ons privacy- en informatiebeleid wordt bij ons continu onder de aandacht gebracht. We zullen dit intern onderzoeken om te leren van dit incident.’

Kringloopwinkel juist gehandeld
De medewerkers van de kringloopwinkel hebben juist gehandeld en de politie op de hoogte gesteld. Die hebben direct contact gezocht met pathologen om de herkomst van dit humane weefsel te verifiĆ«ren. ‘Er kan met zekerheid gezegd worden dat het hier niet gaat om een misdrijf, maar om een oud preparaat dat gebruikt mocht worden voor scholing van artsen’, zegt het ziekenhuis.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Op zoek naar mondkapjes? Of zelf maken? Kijk hier.[/box]

Back to top button