Mensenhandelaar aangehouden in Zwolle

Op maandagavond 7 maart hield het Fugitive Active Search Team (FastNL) van de politie een 44-jarige voortvluchtige en veroordeelde mensenhandelaar aan in Zwolle.

De man heeft zich gedurende een aantal jaren schuldig gemaakt aan mensenhandel door vrouwen met geweld en onder bedreiging te dwingen te werken in de prostitutie. De slachtoffers zijn door de man blootgesteld aan vernederingen, mishandelingen en bedreigingen. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en het betalen van een schadevergoeding van bijna €22.000,-.

Veroordeling
In juli 2013 is de man door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor deze feiten veroordeeld. Op het moment van de uitspraak was hij op vrije voeten. De Hoge Raad bepaalde uiteindelijk dat de man niet ontvankelijk was in zijn beroep. Het speciale politieteam FastNL startte het onderzoek naar de veroordeelde en lokaliseerde hem. Na een bezoek aan een koffieshop in Zwolle hield FastNL hem afgelopen maandag aan. Hij is overgebracht naar een penitentiaire inrichting waar hij zijn straf uit moet zitten.

FastNL
FastNL is op 1 januari 2015 in het leven geroepen. Sinds de oprichting beschikt de Nationale Politie over een team van speciaal getrainde politiemensen dat zich samen Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie richt op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen. Daaronder worden personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten en niet beschikken over een bekende woon- of verblijfplaats in Nederland. Maar ook ontsnapte gedetineerden, TBS’ers en PIJ’ers inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd. Daarnaast vervult het team een rol in het opsporen en aanhouden van buitenlandse voortvluchtigen die in Nederland een veilige schuilplaats denken vinden. De opsporing vindt wereldwijd plaats.

Back to top button