‘Mijn kinderen zien al genoeg ellende’

MS-patiënt Esmiralda Steen-Mensink (39) is een van de vele Zwollenaren die door bezuinigingen vanaf deze zomer wordt gekort op haar zorg. ‘De dame die mij kwam beoordelen wist nergens van.’

Per 1 juli verandert de zorg in Zwolle. Via keukentafelgesprekken krijgen mensen te horen wat ze wel vergoed krijgen en wat niet. Althans, dat is de bedoeling. MS-patiënt Esmiralda Steen-Mensink (39) uit Westenholte vertelt hoe het er vaak in de werkelijkheid aan toegaat.

‘In een brief van de gemeente kreeg ik te horen dat ik voor 1 juli 2015 een keukentafelgesprek zou krijgen. Maar toen het wekenlang stil bleef, heb ik zelf maar aan de bel getrokken. Ik heb een mail gestuurd naar het sociale wijkteam in Westenholte, maar op die mail heb ik tot aan de dag van vandaag nooit antwoord gekregen. Daarna heb ik zelf met de Sociale Verzekeringsbank moeten bellen die me weer doorverwees naar de gemeente. Na een telefoontje met de gemeente kwam er uiteindelijk iemand over de vloer.’

‘De persoon die mij kwam beoordelen, wist vrijwel nergens van. Ze was gedetacheerd en had geen antwoord op mijn vragen. Ze zou er allemaal later wel op terug komen, nadat ze informatie had ingewonnen. Ze kon ook niet vertellen namens welke organisatie ze nu kwam. Het was heel vaag. Ze vertelde ook nog dat ze liever naar mensen wilde gaan die 1,5 uur zorg kregen. Want die gaan er nu op vooruit.’

Esmiralda tijdens de presentatie van het boek MS Ontbloot.
Esmiralda tijdens de presentatie van het boek MS Ontbloot.

‘Ik kreeg een budget voor vier uur per week, maar dat is teruggeschroefd naar 2,5 uur. De dame vertelde me dat de gemeente iedereen standaard een budget van 150 euro heeft gegeven, in mijn geval komt dat neer op 2,5 uur. Die andere anderhalf uur moet ik zelf maar zien op te lossen. Natuurlijk heb ik gevraagd waarom ik opeens minder hulp krijg. Maar daar heeft niemand mij antwoord op kunnen geven. Ik ga er nu 1,5 uur per week op achteruit, maar ik ken schrijnende gevallen van mensen die van negen uren naar 2,5 uur gaan.’

‘De gemeente heeft wel een regeling ingesteld dat je de resterende uren voor tien euro per uur zelf kunt inkopen. Zij doen er dan 12 euro bij, waardoor er in totaal 22 euro naar de thuiszorgorganisatie gaat. Maar mijn huidige hulp krijgt 14 euro bruto per uur. Dat klopt dus van geen kant. Die acht euro verdwijnt dan – laat ik het gechargeerd zeggen – in de zakken van de directeuren van de thuiszorg organisaties.’

‘Er wordt mij verteld dat ik de buren of familie maar om hulp moet vragen. Familie is geen optie want mijn moeder is 70+, buren zijn zelf ook allemaal druk met werk, gezin en eigen huishouden en ook niet fit (hernia’s, zenuw-aandoening, schildklierproblemen, suikerziekte, gebroken nek) en de verstandhouding is nou niet zo dat ik me er prettig bij voel als zij m’n onderboeken vouwen of mijn haren uit het doucheputje zouden moeten halen.’

esmiralda4‘Het komt er nu op neer dat mijn schoolgaande kinderen moeten meehelpen met de schoonmaak in huis. En dit wordt dan dus verplicht stofzuigen, koken, koelkast en keukenkastjes soppen enz. Want hun eigen kamer bijhouden en hun eigen was opruimen doen ze al. De kinderen hebben het al druk genoeg met hun huiswerk, hun sociale leven en allerlei buitenschoolse activiteiten en mogen ze aub gewoon ‘’kind’’ zijn ? Ze zien al meer ellende dan wenselijk met een chronisch zieke moeder.’

‘Ik heb zelf MS. Die hulp in de huishouding is echt nodig bij mij. Ik loop met een rollator en buitenshuis zit ik in een rolstoel. Ik kan niet bukken, ik kan zelf de badkamer niet een beurt geven, want dan sodemieter ik ondersteboven.’

‘Een probleem is ook dat ik nu mijn vertrouwde hulp kwijtraak. Je moet na 1 juli altijd maar afwachten wie de thuiszorg organisatie naar je toestuurt, welke student je nu weer over de vloer krijgt. Daarom heb ik het altijd via een pgb gedaan, zodat ik mijn eigen hulp kan inhuren. De hulp die ik vertrouw en met wie ik een band heb. Voor bejaarden en dementerende ouderen is dat natuurlijk nóg veel belangrijker. De politiek heeft gezegd dat de uren verdwijnen, maar dat het huis schoon zal blijven. Daar zet ik héél grote vraagtekens bij. Ze kunnen nog niet eens een fatsoenlijk gesprek met mij aangaan.’

De gemeente Zwolle liet eerder deze week weten de deadline van 1 juli voor meer dan 600 patiënten niet te kunnen halen.

– Wilt u ook uw ervaringen delen, laat het ons weten via info@zwollenu.nl

Back to top button