Milieuorganisaties: Stop met plannen voor parkeergarage in Park de Wezenlanden

De plannen van de gemeente Zwolle voor de bouw van een tijdelijke parkeergarage in Park de Wezenlanden stuiten op stevige kritiek van milieuorganisaties. Het Natuurplatform Zwolle (NPZ), waarin onder andere de Zwolse Milieuraad en Stichting Zwolle Groenstad deelnemen, roept de gemeenteraad op om het parkeerplan te heroverwegen.

De gemeente wil een bovengrondse parkeergarage met drie verdiepingen realiseren in het park om 200 auto’s te kunnen stallen. Dit zou nodig zijn als tijdelijke oplossing voor het personeel en bezoekers van het provinciehuis, nu de eerder geplande mobiliteitshub elders wordt gebouwd. Volgens NPZ is deze keuze echter strijdig met het gemeentelijk groenbeleid en leidt het tot onherstelbare schade aan de natuur en leefbaarheid van het park. Eerder waren de omwonenden al woedend over de parkeergarage die er vooral voor de ambtenaren van het Provinciehuis is.

Bomenkap zonder volledige afweging

De bouw van de parkeervoorzieningen, waaronder een ondergrondse parkeergarage onder de Luttenbergstraat en het terrein van het provinciehuis, gaat volgens NPZ gepaard met de kap van 65 bomen, waaronder 37 waardevolle platanen van zestig jaar oud. Deze bomen, die deel uitmaken van de hoofdgroenstructuur van Zwolle, zouden extra bescherming moeten genieten. Toch zijn hun ecologische en klimaatvoordelen niet meegewogen in de besluitvorming, stelt de milieuraad.

‘In eerdere beleidsstukken erkent de gemeente het belang van grote, oude bomen voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en luchtkwaliteit’, zo valt te lezen in de oproep. Toch lijkt dit belang te zijn genegeerd bij de herlocatie van de parkeergarage. De milieugroepen wijzen erop dat de geplande kap pas na tientallen jaren enigszins gecompenseerd kan worden door nieuwe aanplant, waarmee de voordelen voor het milieu en de leefbaarheid voor lange tijd verloren gaan.

De milieuorganisaties in Zwolle zeggen niet betrokken te zijn bij het besluitvormingsproces en moesten het nieuws over de tijdelijke parkeergarage uit de media vernemen.

Gebrekkige besluitvorming en gebrek aan inspraak

Een ander punt van kritiek is dat de gemeenteraad niet volledig geïnformeerd zou zijn over de noodzaak van de tijdelijke parkeervoorziening in het park. Bij het eerdere besluit om de mobiliteitshub te verplaatsen werd deze maatregel niet genoemd, waardoor een integrale afweging onmogelijk was. Bovendien zeggen de groene organisaties niet betrokken te zijn bij het besluitvormingsproces en moesten ze het nieuws over de tijdelijke parkeergarage uit de media vernemen.

Volgens NPZ had de gemeente alternatieven moeten onderzoeken, zoals duurzamer vervoer voor provinciepersoneel. De keuze voor een extra parkeergarage wordt door de milieubeweging als een achterhaalde oplossing gezien, die niet past binnen de duurzaamheidsambities van Zwolle.

Oproep tot heroverweging

Het Natuurplatform Zwolle roept de gemeente op om het besluit te herzien en alsnog een integrale afweging te maken. Daarbij zou niet alleen gekeken moeten worden naar de financiële en technische voordelen van de parkeergarage, maar ook naar de waarde van de bomen en de impact op het milieu en de leefbaarheid van de stad. De oproep van de milieubeweging legt een groeiende kloof bloot tussen het gemeentelijke beleid op papier en de daadwerkelijke uitvoering ervan. Of de gemeenteraad gehoor zal geven aan deze oproep, zal in de komende weken moeten blijken.

Back to top button