Minister Kajsa Ollongren naar Zwolle voor Thorbeckelezing

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren (D66) houdt woensdag 10 oktober 2018 de Thorbeckelezing in Zwolle. Thema is de toekomstbestendigheid van onze democratie. De avond is reeds ‘uitverkocht’, aanmelden kan niet meer.

Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de democratie groot is. Betekent dit dat er geen werk aan de winkel is? Nee, zegt minister Ollongren. In haar lezing staat ze stil bij de essentiële voorwaarden en kansen om ook in de toekomst dit vertrouwen te behouden. Aansluitend is er volop ruimte voor debat onder leiding van de Zwolse Thorbeckedeskundige dr. Jan Drentje.

Democratisch bestuur
Uit diverse internationale ranglijsten blijkt dat het vertrouwen in onze democratie en haar instellingen groot is. Tegelijkertijd lijkt het vertrouwen in politici niet altijd even hoog; zo zou uit een recente peiling blijken dat kiezers het vertrouwen in het kabinet verliezen. Dat betekent dat het werk niet klaar is. Ons bestuur en onze democratie hebben voortdurend onderhoud nodig. Binnenkort verschijnt het rapport van de staatscommissie Parlementair Stelsel onder leiding van Johan Remkes met tal van aanbevelingen. Minister Kajsa Ollongren vertelt welk onderhoud nodig is om het bestuur mee te laten groeien met de toekomst en gaat hierover met de zaal in gesprek.

Stichting Thorbecke Zwolle
De Thorbeckelezing is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. Het debat wordt jaarlijks georganiseerd om burgers en overheid dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten. De stichting komt voort uit de Stichting Standbeeld Thorbecke die zorgde voor een standbeeld van de in Zwolle geboren staatsman op het Stationsplein van Zwolle. In 1992 hield wijlen Ruud Lubbers een lezing ter gelegenheid van de onthulling van het standbeeld van Thorbecke. Het werd de start van een bijzondere traditie.

In 2016 hield premier Mark Rutte de Thorbecke-lezing in Zwolle. Hij vertelde toen over de partij van Ollongren: ‘Met D66 kun je sociaal economisch wel zaken doen, maar verder…’

Back to top button