Moderna-vaccin onder voorwaarden goedgekeurd

Vandaag is het tweede vaccin tegen het coronavirus onder voorwaarden goedgekeurd. Het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA heeft een positief advies gegeven over het mRNA-vaccin van Moderna.

Nog niet alle informatie uit de onderzoeken is compleet en bekend, zegt het CBG. ‘Wel zijn er, op basis van de beschikbare informatie, voldoende aanwijzingen dat de positieve effecten van het vaccin opwegen tegen de risico’s. Daarom is COVID-19 Vaccin Moderna onder voorwaarden goedgekeurd. De fabrikant is verplicht de komende twee jaar aanvullende informatie in te dienen. Zo moet uit verder onderzoek blijken hoe lang het vaccin bescherming geeft, hoe goed het mensen met een minder goed werkend afweersysteem, kinderen en zwangere vrouwen beschermt en of het vaccin ook besmetting met het virus zonder symptomen voorkomt.’

Het vaccin is voor 94,1% werkzaam
Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Daaruit is gebleken dat COVID-19 Vaccin Moderna bij 94,1% van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming biedt tegen ziekte na besmetting met het coronavirus. Ook voorkomt het ernstigere vormen van COVID-19, de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt kan worden. Ook bij mensen in risicogroepen, zoals mensen met chronische longziekten, hartziekten, obesitas en leverziekten biedt het vaccin bescherming (90,9%). Wereldwijd deden ongeveer 30.000 deelnemers mee aan het onderzoek. De helft van hen kreeg een placebo (nep)vaccin.

Niet goedgekeurd voor kinderen
Het vaccin bestaat uit twee prikken, waar 28 dagen tussen zitten. Vanaf 14 dagen na het halen van de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus.

Het vaccin is niet goedgekeurd voor kinderen, omdat in de studie alleen volwassenen zijn meegenomen. Ook is de veiligheid en werkzaamheid bij zwangere vrouwen nog onvoldoende onderzocht. Het RIVM-advies is om, uit voorzorg, de prik uit te stellen als je zwanger bent.

Back to top button