vrijdag , 1 maart 2024
Hanneke Poelmans column

Mooie stad

Hanneke Poelmans is columniste. Ze schrijft geregeld over wat haar bezighoudt en verwondert. In aflevering 3: Mooie stad.

Zwolle is een mooie stad. Een ondernemende, levendige, lieve stad. Het afgelopen jaar is dat op meerdere momenten weer gebleken.

Waar elders in het land ophef en onrust ontstond over het opvangen van vluchtelingen, toonde Zwolle zich barmhartig en beheerst en vonden honderden nieuwe Zwollenaren bijna geruisloos onderdak binnen de stadsgrenzen.
Toen een doodzieke jongen jarig was, stuurden mensen uit Zwolle en wijde omtrek massaal verjaardagskaarten.
Ook dit jaar droegen Zwollenaren weer hun steentje bij aan de kerstpakkettenactie voor de minima. En ook dit jaar bezorgden prominente en niet-prominente vrijwilligers vijfhonderd minima een heerlijk kerstdiner in de WRZV-hallen.

‘Alsof je alleen mee mag doen als je dezelfde overtuiging hebt als een bepaald deel van de georganiseerde maatschappelijke hoofdrolspelers.’

Naastenliefde is alive and kicking. Dat zou de grootste partij van de stad vast goed doen. Toch lijkt het soms dat die liefde aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Alsof niet álle Zwollenaren mogen delen in het gezamenlijke geluk, júist in deze periode waar vrede en verbroedering de idealen zijn. Alsof je alleen mee mag doen als je dezelfde overtuiging hebt als een bepaald deel van de georganiseerde maatschappelijke hoofdrolspelers.

Vrijwilligers voor een groot gesubsidieerd evenement in de binnenstad moeten een bepaalde levensvisie ondersteunen om mee te helpen. Mensen met een andere levensovertuiging zijn niet welkom als figurant in de grootste kerststal van Nederland. ‘Je kunt moeilijk de rol van Jozef spelen als je zelf geen christen bent’, aldus een van de organisatoren. Want Jozef was zelf natuurlijk een voorbeeldchristen. Juist.

In een jaar dat zich in politiek opzicht kort door de bocht laat samenvatten met de drie w’s (windmolens, wethouders en winkels), waait er, los van de molens, een zekere wind door Zwolle. Wat zou het toch zijn? Spruitjeslucht is het niet echt, maar zeker ook geen wind of change. Het lijkt soms wel dat we juist weer teruggaan naar tijden waar generaties vóór ons zo hard voor hebben gestreden. Baas in eigen buik revisited.

‘Het lijkt soms wel dat we juist weer teruggaan naar tijden waar generaties vóór ons zo hard voor hebben gestreden.’

Op zondag niet de stad in om te winkelen (de schande!), maar met de hoeksteen van de samenleving een mooie wandeling maken door die wonderlijke natuur, of samen voor de openhaard ganzeborden. En op de wijs van ‘u zij de glorie’ een mooi stichtelijk gedicht schrijven. En via Twitter natuurlijk niet nalaten het genoegen erover te laten blijken.
En in december rond de kerstboom of onder de voet van aartsengel Michaël een stal bevolkt door alleen maar oprechte christenen. Dolletjes.

Er valt in elk geval wat te kiezen, in het nieuwe jaar, bijvoorbeeld tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Wat voor Zwolle wilt u zien?

Zwolle is een mooie stad. Laten we dat zo houden.

Fijne dagen allemaal en op een liefdevol 2018!