zaterdag , 24 februari 2024
Fusie Stedelijk Museum en HCO

Mysterieus plot over opheffing Stedelijk Museum

Marc den Hertog.

In een mysterieuze wending heeft Stedelijk Museum-directeur Marc den Hertog maandagavond aangegeven dat hij er vrede mee heeft als zijn organisatie wordt opgeheven.

De nieuwe zienswijze van het Stedelijk Museum was zo abrupt dat wethouder Jan Brink er tijdens de raadsvergadering niet eens van op de hoogte was. Den Hertog had de Zwolse gemeenteraad vrijdag een e-mail gestuurd dat hij tóch akkoord kan gaan met de nieuwe plannen voor het Stedelijk Museum. De stichting waarin het SMZ valt wordt opgeheven en de taken gaan over naar het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de Fundatie.

Oorlogstaal
Elf dagen dagen geleden uitte Den Hertog nog oorlogstaal door te stellen dat er niet naar zijn plannen is geluisterd en dat hij de gemeenteraad zou toespreken om een andere koers te varen dan was bedacht. Hij vond dat de andere partners zijn plannen meteen van tafel zouden hebben geveegd en wilde dat de gemeenteraad die alsnog zou bestuderen.

Niet eerder naar huis
De Zwolse politiek wilde maandag weten wat er exact is gebeurd en wat er in de tussenliggende periode is afgesproken. VVD-raadslid Aly van der Vegte: ‘Ik wil hier niet eerder naar huis gaan dan dat ik weet wat er is afgesproken.’ Maar antwoord daarop kreeg ze niet. Den Hertog kwam niet verder dan: ‘De vrucht van voortgaande gesprekken hebben ertoe geleid dat het inzicht is gekomen. Ik kan het nu niet anders vertellen, want dat is de waarheid.’

Ontslagen
In de informatieronde werd ook niet duidelijk wat nu de exacte gevolgen zijn voor de personeelsleden van het Stedelijk Museum. De 12fte moeten nog steeds geduld hebben of er in de toekomst nog plek is voor hen of dat ze ontslagen zullen worden. HCO-directeur Arie Slob: ‘We kunnen daar pas iets over zeggen als duidelijk is welke richting we op gaan.’ Die duidelijkheid is er, nu Den Hertog akkoord is gegaan met de opheffing van zijn eigen organisatie.