Negatief zwemadvies voor Milligerplas en Agnietenplas

Door enkele overschrijdingen van de norm in de afgelopen jaren geldt voor dit jaar een negatief zwemadvies voor de Milligerplas en de Agnietenplas.

Het negatieve zwemadvies voor de Milligerplas en de Agnietenplas volgt uit de richtlijnen van de Europese Unie voor zwemwater. Hiervoor worden ieder jaar na afloop van het zwemseizoen de zwemwaterkwaliteit van de zwemlocaties beoordeeld. Op basis van deze beoordeling wordt de gemiddelde zwemwaterkwaliteit (gerekend over de voorgaande vier jaar) bepaald. De slechte beoordeling is het gevolg van incidentele overschrijdingen van de normen in voorgaande jaren. Omdat in die jaren een aantal keren een verhoogde hoeveelheid E-coli en andere bacteriƫn in het water is gemeten, is het zwemwater nu als slecht aangemerkt.

Het betekent niet dat de waterkwaliteit in de plas voortdurend slecht (geweest) is, maar het zegt iets over de kans op een slechte waterkwaliteit en het krijgen van huid-, maag- of darmklachten na het zwemmen in de plas. Daarom heeft de provincie Overijssel waarschuwingsborden geplaatst.

Kwaliteit water nu in orde
Het waterschap meet gedurende het zwemseizoen elke twee weken de waterkwaliteit. Uit de eerste metingen van het waterschap in het zwemseizoen 2022 blijkt dat de kwaliteit van het water in de drie Zwolse plassen op dit moment voldoet aan de normen voor zwemwater.

 

Back to top button