Nieuw boek over Herman Brood met unieke foto’s

Begin november komt het boek BROOD & Gerard Wessel op de markt. Wessel is een Zwolse fotograaf die Brood vanaf midden jaren 80 volgde en meer dan 20.000 foto’s maakte van zijn avonturen in binnen- en buitenland.

Brood & Gerard Wessel is een intiem portret van Nederlands grootste rock-’n-rollartiest maar in de museale wereld ondergewaardeerde kunstenaar, met onbekende hilarische verhalen en talloze, nooit eerder gepubliceerde foto’s uit het enorme archief van fotograaf Gerard Wessel.

Sinds midden jaren tachtig tot aan het eind van het leven van de muzikant/kunstenaar hadden de twee een ‘professionele vriendschap’, zoals de fotograaf het noemt. Wessel volgde Brood in binnen- en buitenland, in goede en in slechte tijden en tijdens de onnavolgbare avonturen zoals alleen Brood die meemaakte. Ze voelden elkaar qua fotografie feilloos aan, met als resultaat zo’n 20.000 foto’s. In dit boek blikt Gerard Wessel in woord en beeld terug op zijn belevenissen met Brood, en interviewde hij ook oude vrienden die hij tijdens die intense periode ontmoette.

Foto: Gerard Wessel

Brood & Gerard Wessel is een boek vol sex, drugs & rock- ’n-roll, maar ook met humor, zelfspot en tederheid, waarin Herman Brood zich – soms letterlijk – helemaal blootgeeft. Dichterbij heeft een fotograaf zelden kunnen en mogen komen. Voor Wessel waren de jaren dat hij optrok met Herman om hem te fotograferen een aaneenschakeling van unieke en onvergetelijke momenten met deze zeer inspirerende persoonlijkheid. Zo maakten ze samen een gedenkwaardige reis naar Leningrad waarbij de speed noodgedwongen werd meegesmokkeld in de batterijen van Hermans taperecorder.

Gerard Wessel
Fotograaf en geboren Zwollenaar Gerard Wessel leerde muzikant, kunstenaar, schrijver en plaatsgenoot Herman Brood kennen toen hij op de School voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag zat. Ze bleken eenzelfde hang naar spanning en actie te hebben.

Het boek kost € 22.50 en is verkrijgbaar in de meeste boekwinkels en bij het Herman Brood Museum aan de Blijmarkt in Zwolle. Pre-order het boek hier.

Back to top button