maandag , 25 september 2023

Nieuw boek over Joop van Ommen, Godfather van de daklozen

“Het leven ligt op straat” is het nieuwste boek over Joop van Ommen en is geschreven door de Zwolse schrijver/journalist Anton Cramer. Het is 30 november te koop in de boekhandel.

Heel veel is er geschreven over het werk van Joop van Ommen die een groot deel van zijn leven besteedde aan het opvangen van dak- en thuislozen. Duizenden klopten aan in Zwolle bij Joop van Ommen in de afgelopen dertig jaar. Hij bood ze een luisterend oor, gaf ze te eten en als het nodig was konden deze mensen aan de onderkant van de samenleving blijven slapen. Eerst bij hem thuis en later in en achter zijn sporthallen aan de Buitengasthuisstraat in Zwolle.

Drijfveren
Alle artikelen en boeken zijn geschreven over zijn daden. Anton Cramer ging op zoek naar de drijfveren van de man die in Zwolle de titel Godfather van de dak-en thuislozen heeft gekregen. Hij stuitte op twijfels, angsten en een weergaloos sociaal gevoel. Joop is koppig, eigengereid en nauwelijks van zijn stuk te brengen. Verdriet verborg hij voor de buitenwereld, maar ’s nachts kregen die emoties ook hem te pakken. Aarzelingen kwam de schrijver niet tegen. Joop is een man die zijn sociale bewustzijn onmiddellijk in daden vertaalt.

Niemand slaapt op straat in Zwolle
De rode draad in het verhaal van Van Ommen is: ‘Niemand slaapt op straat’. Hij heeft dat waar gemaakt, maar dat heeft veel gekost. Zelfs zijn gezondheid heeft hij daar deels  voor ingeleverd.

Al dit soort onbelichte kanten komen aan bod in het boek “Het leven ligt op straat”. Het laat het leven van Joop van Ommen zien. Ook zijn strijd tegen de overheid en instellingen die het door de jaren heen nauwelijks lukt om een doeltreffend antwoord te geven op de maatschappelijke problematiek van de dak- en thuislozen. Sterker, de overheid gaf Joop van Ommen ruimte om zijn werk te doen en protesteerde heftig als hij daarbij de grenzen van diezelfde autoriteiten oprekte. Deze botsing leidt tot schrijnende verhalen in het boek.

Arie Slob
Minister Arie Slob van basis en voortgezet onderwijs en media schreef vanuit zijn betrokkenheid bij het werk van Joop van Ommen het voorwoord voor dit boek.  Slob schrijft onder andere: “Onlosmakelijk is Joop wat mij betreft verbonden aan het jaarlijkse kerstdiner voor mensen met een minimuminkomen in de WRZV-hallen. Op zijn uitnodiging heb ik daar zelf ook vele malen aan mogen meehelpen. De waardering van de deelnemers aan het kerstdiner voor Joop is dan op vele manieren zichtbaar. Joop geniet daarvan, maar hij beseft ook als geen ander dat het nooit klaar is”.

Nelleke Vedelaar
Het boek wordt zaterdag 30 november gepresenteerd tijdens een bijeenkomst die wordt geleid door PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar. Zij gaat daarbij in gesprek met Joop van Ommen en Anton Cramer, die overigens per verkocht exemplaar 1 euro doneren aan KIKA, Stichting Kinderen Kankervrij. Vanaf die dag is het boek ook verkrijgbaar in de Zwolse boekhandels.