Nieuw college in Zwolle gaat keihard snijden in zorg

De nieuwe coalitie in Zwolle (ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD) heeft vandaag haar plannen openbaar gemaakt. Er komen wél windmolens en er lijken meer koopzondagen te komen. Maar het belangrijkste thema lijkt te zijn dat er keihard gaat worden ingegrepen in de zorg in Zwolle.

Belangrijkste opgave voor de komende jaren is het sociaal domein in Zwolle. Omdat de kosten daar uit de hand lopen, is er voorlopig geen ruimte voor structurele investeringen in de stad. Het nieuwe College gaat hard ingrijpen in de zorg, en dat gaan de mensen die het nodig hebben voelen. In het coalitieakkoord staat dat de partijen het sociaal domein niet alleen willen ‘optimaliseren’, zoals eerder beschreven in een zogenaamd Interventieplan maar ook willen hervormen.

Dat laatste scenario heeft grote gevolgen voor de Zwollenaren die van het sociaal domein afhankelijk zijn. Onder het kopje hervormen staat onder andere:

  • minder keuzevrijheid
  • versobering van (maatwerk)voorzieningen
  • waar nodig verplichte overgang naar andere aanbieders.

Zowel Swollwacht als GroenLinks hebben zich in voorgaande jaren altijd fel verzet tegen ingrepen in het sociaal domein. Beide partijen hebben eerder zelfs een alternatieve begroting opgesteld om niets te bezuinigen op het sociaal domein en in plaats daarvan de ozb te verhogen. Nu staan beide handtekeningen onder de zware ingrepen die de komende jaren zullen volgen.

Windmolens
Ondanks de belofte van Swollwacht om uit de onderhandelingen te stappen als er windmolens zouden komen, staan die tóch in de plannen. In Tolhuislanden, waar eerder verzet is geweest van de omgeving, worden de windturbines geplaatst.

Koopzondagen
Ook lijken de koopzondagen er eindelijk te komen. In het coalitieakkoord staat dat het thema wordt overgelaten aan Citycentrum die hun achterban (winkeliers in de stad) voor advies moet vragen. Dat advies zal worden overgenomen door het College.

Lees hier het hele coalitieakkoord.

Back to top button